nyhet | Scen

Jämställdhetsarbete i teatern på EU-export

5:07 min

I ett EU-projekt presenterades under måndagen en handbok för hur film, tv och scenkonst kan arbeta med jämställdhetsfrågor. Boken innehåller beskrivningar och exempel på positiva erfarenheter av arbete med att till exempel motverka stereotypa gestaltningar.

Teaterförbundets ordförande Anna Carlson är stolt över att Sverige är det land som kunnat bidra med flest idéer och konkreta förslag.

– Det beror nog på att vi arbetat med frågorna länge, och i Europa imponerar det att vi arbetar så nära vår motpart, Svensk scenkonst, säger hon.

Syftet med boken är både att belysa hur man kan förbättra jämställdheten på arbetsmarknaden inom film, tv och scenkonst. Samtidigt ska den bild som visas för publiken bli mer jämställd med mindre stereotypa gestaltningar.

De svenska exemplen lyfter fram utbildningsinsatser, såväl för kvinnor som vill bli chefer, som för chefer som vill lära sig mer om genusfrågor. Anna Carlson lyfter också fram de svenska teatrarnas arbete med en speciell checklista för jämställdhetsfrågor.

Samtidigt är det viktigt att arbetet får fortsätta.
– Många av de exempel som Sverige levererat till den här boken har kommit till med pengar från Kulturdepartementet, till kulturlivet på scensidan. Nu hoppas vi att kulturministern inser att det behövs medel för det även på filmområdet, säger Anna Carlson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista