Frilansare får vidareutbilda sig

I dag har en halv miljon svenskar tillfälliga anställningar, och de lär knappast bli färre i framtiden. Ett problem för dem är att ingen riktigt vill betala för deras fortbildning eller kompetensutveckling.

Men nu startar faktiskt ett pilotprojekt i Göteborg som ska ge skådespelare, dansare, sångare och musikalartister vidareutbildning. Projektet har startats för att just frilansare ska kunna bredda sig.

- Det skärs ner, Stockholms stadsteater skär ner, Malmö musikdramatiska skär ner, det har höjts röster om att skära ner på Gävle teater... Vi får alltid fajtas litegrann i motvind - alla älskar oss men ingen vill ge oss någonting, säger teaterförbundets ordförande Tomas Bolme.

De senaste åren har antalet fast anställda skådespelare minskat drastiskt. Av 6 000 medlemmar i teaterförbundet är det numera bara drygt 300 som är tillsvidareanställda. Detta är bakgrunden till projektet ”Trappan” i Göteborg. Det ska bli kompetensutveckling och vidareutbildning för frilansar, arbetslösa och fast anställda.

Fackligt aktiva skådespelaren Ulla Svedin är ordförande i projektets ledningsgrupp:

- Scenartister i Västra Götalandsregionen kom och sade: hur ska vi som är frilansare kunna få kompetensutveckling? Och hur får vi en mötesplats där vi kan mötas? De som är frilansare är ju för sig, de som är institutionsanställda är för sig och de som är med i frigrupper är för sig. Man skulle vilja ha mötesplatser, för de genererar också kontakter som kan leda till nya projekt och nya jobb.

Bakom projektet ”Trappan” för västsvenska scenartister står facket, arbetsgivarna - som teatrarna, Film i Väst och teve - arbetsförmedlingen och universitetet, bland andra. Budgeten på fem miljoner om året i tre år är det framförallt EU och kulturnämnden i Västra Götaland som bidrar till.

Bo Nordström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista