Ska ungen få en chokladkalender?

1:40 min

Kulturnytt skapar julkänsla med sin alldeles egna julkalender. Varje dag, fram till julafton, hör du Kulturradions medarbetare. Först ut: Marie Lundström - om julkalendrar.

Kulturnytts julkalender

Har du köpt julkalendern till ditt barn? Fixat lägstanivån för föräldraskapet? Fixat lycka. Att i morgonpyjamas, med klumpiga små fingrar, få sprätta en lucka.

Men även julkalendern, detta oskyldiga nöje, har ambitionsnivåer och hierarkier. Högst upp: Den hemgjorda, helst ärvda kalendern, tovad av gammelmormor. Med omsorg om detaljerna har mamma nu ett paket om dagen till barnen i december. Tjugofyra paket, ett halvtidsjobb.

Står du utan släktpondus får du jobba med antalet kalendrar och toppa laget med en tysk variant med traditionstyngd i priset.

Här ryms också en småstickig konflikt: Chokladkalendern. Ska barnen börja dagen med godis? Varje dag i en hel månad nästan? Vi kanske ska säga att den öppnar vi efter middagen? Eller ska vi inte ha någon? Diabetes, sockerfällan, jag säger inte mer.

Nej, jag menar det: Klart ungen ska ha en chokladkalender. Döden, den kommer först efteråt. Den är sen, kommer mycket senare än jultomten i år. En bit kakaosmör, mjölkpulver, laktos och emulgeringsmedel smälter ljuvligt på den lilla barnatungan. Ett minne för livet.

Fråga

Marie Lundström

Kulturnytt
marie.lundstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista