Nyhet | politik

Kulturbryggan söker sig fram med nytt förslag

1:18 min

Stiftelsen Framtidens kultur kultur som pytsat ut massor av tidigare löntagarfondpengar till kulturlivet upphör snart och ersätts av Kulturbryggan som ska stödja nyskapande kulturprojekt. Nu har man presenterat en verksamhetsplan och Naila Saleem har läst den.

Allt ska prövas, diskuteras och utvärderas på Kulturbryggan de kommande två åren. En sådan sak som nyskapande kultur - vad är det egentligen? Och hur ska man hantera de olika definitionerna på kultur?

Nu finns i alla fall ett förslag på hur man ska arbeta för att få till ett system som funkar för de professionella kulturskapare som ska söka pengar därifrån. Det handlar, bland annat, om att skapa flera sorters bidrag för att kunna stödja olika typer av projekt. Hela idén är ju att ligga i framkant och satsa på kultur som de andra institutionerna inte vågar ta i.

Hur ska det då gå till? Jo man börjar med att bygga upp en egen hemsida som ska vara igång till 1 april nästa år. Sedan ska Kulturbryggan hitta arbetssätt som kan ta hand om ansökningarna och skapa referensgrupper som bedömer dem. En gång på våren och en gång på hösten är det tänkt att man ska kunna söka pengar nästa år.

Tanken är att utvärdera arbetet allt eftersom och förändra om det behövs, för än så länge är det här en försöksverksamhet. I den processen är dialogen viktig, med andra institutioner så klart, men även med samhället i stort. Inte minst för att hitta medfinansiärer till de olika kulturprojekten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista