1 av 2
2 av 2
Bredängs tunnelbanebibliotek fick stänga efter att ungdomar vandaliserat lokalen. Foto: Scanpix.

Hot och våld problem på bibliotek

"Lokalen är helt enkelt för liten"
3:28 min

I dag öppnar Bredängs bibliotek efter att ha hållit stängt i en månad. Det var den 1 november som ungdomar kom in och tog över bibliotekslokalen, kastade böcker och bokstöd och fysiskt attackerade en låntagare. Och det är inte första gången som något sådant har hänt i det nyöppnade tunnelbanebiblioteket.

En av bibliotekarierna som var med vid tillfället är orolig över att lokalen helt enkelt är för liten.

– Jag tycker att lokalen avgör mycket. Vi behöver större lokaler i Bredäng om man vill ha så många aktiviteter som finns på biblioteket. Då behöver man en tre gånger större lokal än vi har nu.

Om den är för liten, vad händer då?

– Det blir som det blev. Det kommer ungdomar och tar hela biblioteket för sig själva.

Tidigare låg Bredängs bibliotek i en större lokal men eftersom ledningen ville göra biblioteket mer tillgängligt ersatte man det med ett tunnelbanebibliotek. På andra håll i Stockholm, som på Östermalm, har tunnelbanebiblioteken blivit ett komplement till de ordinarie biblioteken, men i Bredäng flyttade man helt ut från den gamla större lokalen.

Stefan Borg är bibliotekarie i Skärholmen och han har tidvis arbetat på biblioteket i Bredäng. Han tror att en av orsakerna till den hotfulla stämningen och våldet är att bibliotekarierna i Stockholm roterar mellan att arbeta på olika filialer.

– När man är på många olika bibliotek så har man ju svårt att bygga upp en relation till besökarna. Det är också svårare att lära känna området och dess behov. Så schemaläggningen har en väldigt stor betydelse, säger Stefan Borg.

När biblioteket i Bredäng nu öppnar igen kommer det att bemannas av en ny arbetsgrupp med fyra fasta personer, och Elisabeth Aldstedt som är områdeschef på Stockholms Stadsbibliotek tror att den nya arbetsgruppen kommer kunna skapa bättre kontakt med låntagarna genom att nätverka med bland annat skolor i området.

– De här fyra personerna är utvalda utifrån att de själva har sökt sig till och vill jobba i Bredäng. Vi ska jobba på att de ska bli ihoptrimmade på ett bra sätt vad gäller gemensamma förhållningssätt gentemot besökarna. Vi har också anställt en ung kille som har jobbat på Bredängsskolan de två-tre senaste åren och som känner många av ungdomarna i Bredäng och har en bra förankring där, säger Elisabeth Aldstedt.

Händelserna i Bredäng är inte unika, liknande problem hade rapporterats flera gånger tidigare och också från flera andra bibliotek. Hans Kyrö är ombudsman på bibliotekariernas fackförbund DIK och han tycker inte att ledningen tar arbetsmiljöproblemen på tillräckligt stort allvar.

– Arbetsmiljöfrågan är en bisak ur ledningens perspektiv. Man är mer fokuserad på visioner. Så den sammanlagda erfarenheten av sådant som hot och våld tas inte upp på någon central nivå, man lär inte ut till alla att "så här ska ni göra". Man kanske är bra på tänket men inte på att göra det, säger Hans Kyrö.

Ett tydligt tecken på att arbetsmiljön är fortsatt dålig är sjukfrånvaron bland bibliotekarierna, säger Hans Kyrö.

– Sjuktalen har ökat, eller i alla fall inte sjunkit som på andra ställen. Så som vi ser det finns det en klar koppling i arbetsmiljö kontra sjukfrånvaro.

Men stadsbibliotekarie Inga Lundén försvarar placeringen av biblioteket i Bredängs tunnelbana som hon menar är mer tillgängligt och öppet för besökare än den tidigare lokalen var.

– Motsatsen, om man lägger biblioteken på platser där de inte syns eller märks, tycker jag är en värre hotbild mot människors fria tillgång till information och upplevelser, säger Inga Lunden.

Och hon tror inte på att ha ytterligare en lokal i Bredäng, som man har gjort på Östermalm.

– Hyrorna och deras del av vår budget är ett problem. För ju mer vi lägger på hyror desto mindre kan vi lägga på personal och böcker. Så just i det här läget har jag inte sett någon sådan lokal och vi har inte pratat om det.

Istället tror hon att personalen måste vara beredd på att ha olika verksamheter i lokalen.

– Olika tider på dygnet ändras bibliotekets karaktär. Det är lugnare på kvällarna och särskilt livligt på eftermiddagarna när ungarna slutar skolan. Man kanske inte kan ha ett bibliotek för varje atmosfär utan att ett och samma bibliotek kan skifta i atmosfär och man får söka sig dit på en tid som passar en.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".