Dödskyssen. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.

Malmö museer visar inte "Jerusalem"

Elisabeth Ohlson Wallins kontroversiella fotoutställning "Jerusalem" kommer inte att visas på Malmö museer. Det meddelar utställningschefen i dag, skriver Sydsvenskan.

Efter att utställningen avslutas på Världskulturmuseet i Göteborg i dag var tanken att den skulle vidare till bland annat Malmö museer. Men nu har Malmö museer dragit sig ur.

– En av orsakerna till att vi tackade nej var att vi så sent som 2009 hade en utställning med Elisabeth Ohlson Wallin. Dessutom har vi de senaste åren haft flera utställningar som tangerat hbt- och hatbrottstematiken, säger utställningschefen Magnus Metz till Sydsvenskan.

Det här är något som överraskar utställningens curator Margareta Alin Hegelund.

– Malmö museer var väldigt angelägna om att få utställningen när Världskulturmuseet höll på att backa ur, så jag är lite förvånad att de tackar nej nu, säger hon till tidningen.

Fotografierna visar homosexuellas kärlek på religiöst laddade platser i Jerusalem. Enligt polisen ska utställningen ha varit ett "hot mot rikets säkerhet", vilket fick museiledningen att press Elisabeth Ohlson Wallin att stoppa den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista