recension | litteratur

Migeul Syjucos Ilustrado är en väv av texter som berör

2:04 min

Den filippinsk-kanadensiske författaren Migeul Syjuco har gjort succé över världen med sin debutroman Ilustrado. Det är en lekfull och brokig berättelse om Filippinerna i dag och om en ung mans sökanden efter sig själv.

I en postpostkolonial värld lever en Miguel Syjuco som inte är synonym med den författare som skrivit romanen Ilustrado men ändå bär vissa yttre likheter med honom.

Vi är inte ovana vid den sortens litterära rollekar heller i Sverige - att författaren plockar sönder det berättande jaget och använder sig själv som litterär figur, allt i en misstroendeförklaring mot den litterära suggestionen och fiktionens manipulativa krafter, har blivit vardagsmat.

Men vad Miguel Syjuco tillför är just den efter det efterkoloniala erfarenheten.

Både han och hans alter ego är filippinare i förskingringen, hans litterära Miguel en halvt misslyckad författare i New York som brutit med sin rika och politiskt inflytelserika familj och hankar sig fram som kulturjournalist.

Det är slut med flickvännen Madison, skrivandet haltar sig fram, ouppklarade relationer tynger och skaver.

Men berättelsen börjar inte med honom utan med den legendariske författaren Crispin Salvadors mystiska död.

Han hittas drunknad i Hudsonfloden och Miguel, som är en av de få som fortfarande träffade den numera excentriske enstöringen, ser som sin uppgift att skriva hans historia och finna lösningen på dödsfallet.

Sökandet för honom hem till Filippinerna, bakåt i sina egna fotspår.

Ilustrado är en väv av texter: en berättelse här och nu som följer Miguel upphackad av texter ur Salvadors litterära produktion, ur Miguels biografi över honom, ur Miguels berättelse om sin egen berättelse.

En rörighet som väl matchar det filippinska politiska kaoset och Miguels egen förvirrade identitet. Han är föräldralös, i exil och i ett klassmässigt limbo.

Det är en lek med skuggor, med spegelbilder och metaplan, men också en klassisk utvecklingsroman om en ung vilsen man som behöver resa hem för att finna sig själv.

Och trots att det bitvis är väl rörigt landar Ilustrado i en närhet till sin Miguel som gör att den brokiga väven till text ändå berör, trots att man titt som tätt tappar bort sig bland ironiska gliringar, pastischer och parodier.

Ilustrado

När den legendariske filippinske författaren Crispin Salvador hittas död i Hudsonfloden i New York bestämmer sig hans adept Miguel för att undersöka det märkliga dödsfallet. Han upptäcker snart att det med all sannolikhet hänger ihop med försvinnandet av Salvadors sista manuskript, en avslöjande skildring av korruptionen på Filippinerna.

Översättare:
Niclas Hval

Källa: Natur och Kultur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista