"Jag vill vara Chevy Chase"

Julkalendern lucka 2
1:24 min

Julafton närmar sig med stormsteg, och med det de obligatoriska julfilmerna. I dagens lucka i julkalendern: Hannes Fossbo om Chevy Chase.

Kulturnytts julkalender

Det romantiska skimret över barnomens filmupplevelser grusas ofta när man ser om filmerna som vuxen.

Därför har jag inte sett om Ett päron till farsa firar jul sen jag såg den om och om igen som tio-åring i början av 90-talet.

Som jag ville vara med.

Jag trånade efter att ha vuxensnack med pappa Chevy Chase. Jag skulle vara en mönsterson i deras fina amerikanska kärnfamilj, tänkte jag.

Så till min glädje försvinner inte skimret över filmen när jag nu i väntans tider ser om den 20 år senare. Istället inser jag att jag fortfarande vill vara med.

Men nu vill jag ha huvudrollen.

Jag vill vara Chevy Chase.

Han är, som jag ser det, den ideala mannen. Det enda som är dåligt är de gubbsjuka bitarna, men då hämtar jag mer äggtoddy och låtsas att jag inte ser. För annars finns det inget som är dåligt.

Chevy Chase vill ju alla så väl. Det vill jag också, jag lovar.

Så snälla tomten, låt mig få vakna upp på julaftons morgon i en villaförort utanför Chicago med en stor härlig grop i hakan, ett tomt huvud och en amerikansk familj att försörja.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".