Fem författare - en pjäs

Just nu sitter fem ungdomar runtomkring i Göteborg och skriver en pjäs som skall berätta om ett nytt Sverige. Det är Angeredsteatern som utlyst ett författarprojekt där man vill ha de unga invandrarnas erfarenheter. 51 ungdomar sökte och 5 valdes ut efter arbetsprover och intervjuer. Deras mentor är dramatikern Mattias Andersson (just nu aktuell med Utanför mitt fönster på Dramaten) och premiären är planerad till i höst. Bo Nordström har träffat tre av de nya dramatikerna: Elmira Arakan, Mirjana Rakulic Feldt och Enver Ramirez.

- Vi är fem olika personer och personligheter och dom har tagit folk som alla förknippas med Angered på något sätt, säger Enver Ramirez.

-Men sedan har vi olika värderingar och alla har litet olika stuk på grejer och sedan skall vi köra ihop det till en bra massa , en gröt.

-Vi har suttit i tre dagar och pratat om hur vi skulle lägga upp det, säger Mirjana Rakulic Feldt. Så bestämde vi att vi skall skriva var sin del som vi skall väva samman - och det är för att vi vill ge en mångfacetterad bild av det nya Sverige.

-Och själv tänker jag mycket på hur det är att vara invandrare och när man blir svensk, tillägger hon; När sker egentligen den förändringen? Jag är uppvuxen med en kroatisk pappa och en finsk mamma och jag har förstått att väldigt många ser mig som svensk . Men själv ser jag mig som invandrare, som en andra generationens invandrare, och jag tycker faktiskt inte att jag har blivit svensk än.

Elmira Arakan håller med : - Jag är en svenneblatte som inte vet riktigt vart jag hör , jag är halvt turk, halvt persisk och så har jag vuxit upp här. Jag är inte svensk , inte perser , inte turk. Kommer jag till Iran ser dom mig inte som persisk, här ser dom mig inte som svensk . Men jag ser mig själv som en gröt, som ett mångkulturellt väsen som svävar runt. Nej, jag känner mig som en världs-människa och det känns väldigt härligt faktiskt. Att kunna vara allt, allt.

-Min del av pjäsen skall handla om dom längst ner i botten, typ, säger Enver Ramirez, längst ner i botten , där finns pundarna. Jag är uppvuxen i Hammarkullen, jag är rappare, jag har varit ute och stökat och busat . Grejen är att jag vet en jävla massa folk med en jävla massa talanger och bra idéer men dom har wastat bort det på kraftiga punderier och sitter inne. Dom har bra idéer och är skärpta men den här världen har tjackat upp dom , det kommer aldrig fram typ, säger Enver Ramirez. Detta skall visualiseras i vår pjäs.

Bo Nordström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista