Tokyo inför åldersgräns på mangaserier

Tokyo har förbjudit försäljningen och uthyrningen av animefilmer och mangaserier som skildrar våldtäkt, incest och andra sexbrott till personer under 18 år. En grupp förläggare menar nu att det rör sig om censur.

– Det är japanernas samvete. Du kan inte visa sådana saker för dina barn, säger guvernören Shintaro Ishihara om förbudet.

Japansk manga och anime behandlar en mängd olika ämnen såsom ungdomsromantik och litterära klassiker, men även våldspornografi. Utöver 18-årsgränsen uppmanar Tokyo nu branschen att själv tona ner innehållet i serierna och filmerna. Förlag och återförsäljare som bryter mot åldersgränsen riskerar böter på upp till 300 000 yen, cirka 25 000 kronor, skriver BBC.

En grupp förläggare har svarat med att det rör sig om censur och begränsande av yttrandefriheten. Man hotar med att bojkotta Tokyos internationella anime-mässa i mars.

SR Kulturnytt

kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista