Bråk kring tysk konstutställning

En av världens främsta privata samlingar av modern konst vållar het debatt i Berlin. Samlingen som tillhör multimiljonärern Friedrich Christian Flick, ska ställas ut på museet för nutida konst i höst, men ägarfamiljens historia upprör och judiska grupper protesterar.

Pengarna som finansierat konstinköpen kommer ur källor som sprutat blodspengar. Så drastiskt uttalar sig en av ledarna i Rådet för judar i Tyskland, Salomon Korn, om utställningen.

Det handlar om en av världens främsta privata samlingar av nutida konst som ska ställas ut i Berlin. Kontrakt mellan ägaren Friedrich Christian Flick och en stiftelse, finansierad med statliga pengar, har tecknats. Utställningen ska öppna i höst och för ändamålet renoveras nu en gammal speditionshall på 12 000 kvadratmeter för 70 miljoner kronor - pengar som Flick ställer upp med . Men att vara arvtagare i andra ledet till en före detta krigsförbrytare har sina sidor.

För även om Fridrich Christian Flick egentligen inte har ett dugg med andra världskriget och utrotningen av judar att göra, han föddes samma år som kriget slutade, så kommer hans pengar därifrån, hävdar kritikerna.

Flicks farfar var en av den tyska krigsindustrins största profitörer och han dömdes också i Nürnbergrättegången. 1972 dog han som en av världens rikaste män, utan att ha skänkt en enda mark till de slavarbetare som tvingades arbeta i hans fabriker - uppskattnigsvis 45 000 varav en majoritet dog av undernäring och hårt arbete. Istället gick förmögenheten vidare i familjen. Barnbarnet Fridrich Christan har investerat stora belopp i modern konst och bland de 2000 verk som ska ställas ut finns alla stora modernister representerade. Duchamp, Richter, Polke, Warhol, Matisse,

Tidigare har Flick försökt att ställa ut i Zürich och i München men projekten har lagts ned efter häftig debatt och kritik. Än så länge har inte kulturstiftelsen här i Berlin backat, trots anklagelser om att den tvättar blodspengar och höjer därmed värdet på Flicks samling.

Flick själv försvarar sig med att han via sin stiftelse arbetar mot intolerans och rasism och att han inte kan göras skyldig för andras brott.

Kristian Åström

kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista