Finsk kör skriker i Sverige

I övermorgon, söndag den 6 juni, kommer den finska skrikkören Huutajat till Sverige för att riktigt skrika in den svenska nationaldagen. Den här mycket speciella, finska manskören i kostym och gummi-slips har sen starten 1987 skrikit sig runt världen - det första uppträdandet var faktiskt på den finska nationaldagen den 6 december - och överallt har körens högljudda tolkningar av det finska musikarvet, barnvisor eller politiska dokument väckt uppmärksamhet, och kören har fått flera efterföljare. Men någon lika vrålande och omtalad kör finns ännu inte i Sverige, och Huutajats dirigent Petri Sirviö har en enkel förklaring till denna svenska brist.

- Kanske skriker ni inte så mycket, därför att det är omöjligt att skrika med snus under läppen, säger Petri Sirviö.

Men det är inte bara svenskarnas snus under läppen som gör att vi inte har en känd och framgångsrik skrikkör utan det handlar om språket också, om svenskan. Ordentliga rop kräver ett ordentligt språk.

- På finska är det mycket lätt att skrika. Vi har klara konsonanter och långa vokaler, det är mycket lätt, det är ett mycket gott språk för skrikandet, säger Petri Sirviö.

Fast det är inte bara ett skrik-fattigt elände i Sverige. Vår nationalsång är en tillgång, enligt Petri Sirviö, för i den finns det härliga partier, särskilt mot slutet av ”Du gamla, du fria”, där går det att ta i ordentligt, så här:

- ... grööööööööööööööööööööööööööööööööööööna.

Maja Aase

maja.aase@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".