Dagens nyheter versus Mana

På nationaldagen ägnade Dagens nyheter hela sin söndagsbilaga åt temat ”Sverige delar upp sig”. Sverige är ett kluvet land, stod det på den blågula framsidan, kluvet mellan stad och land, fattig och rik, svenskfödd och invandrad, man och kvinna, ung och gammal.

Men efter att idén hade kläckts där på redaktionsmötet måste något ha hänt.

Mejlen kom kanske aldrig fram eller så ställdes mötena in i sista stund. För i tidningen läser jag bara om ett helt spänningslöst Sverige. Det handlar om familjen Lundin som känner tillit och inte oroar sig för framtiden, om den glada invandraren Mireya som har det bra i Sverige, om studenten Frida som plockade upp och gömde gatstenarna när hon demonstrerade i Göteborg under EU-toppmötet.

Eller så blev det inte fel. Redaktören kanske kom på att det gnälls för mycket och att han ville visa det goda, fina Sverige.

Hur som helst blev resultatet väldigt intetsägande. Särskilt medelklassigt blev det i Temo-undersökningen på slutet om hur svenskarna ser framtiden an vad gäller välfärd, bostäder, människors säkerhet och deras makt över sin tid. Hallå, det delade Sverige då? Vart tog det vägen?

För att läsa om det får man vända sig till tidskriften Mana som ges ut av iransk-svenska solidaritetsförbundet. Det finns många likheter mellan DN och senaste Mana. Manas framsida också går i gult och blått och har tema det kluvna Sverige - Vi & dom.

Skillnaden är ändå... stor. Här finns inga personporträtt på glada invandrare. Däremot expertintervjuer om hur rasistiska strukturer formar sig i Sverige idag, om vad vithet är - ja alltså vad det innebär att ha vitt skinn, om homokamp och om hur vita medelklassfeminister nonchalerar svartskallefeministerna.

En annan skillnad är att man lär sig mycket nytt av att läsa Manas artiklar. Det gjorde man inte av DN:s söndagstidning.

Therese Uddenfeldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista