Svenskar vill donera till kulturarvet, inte konsten

3:32 min

Som vi hört tidigare i Kulturnytt är vi svenskar inte särskilt bra på att donera till konstmuseer. Men däremot vill vi gärna bidra till kulturarvet. Åtminstone om man ska tro kulturhistoriska museer, länsmuseer och hembygdsföreningar runt om i landet som får mängder av erbjudanden om donationer från allmänheten som gäller alltifrån skateboardar till manglar. 

– Det är intressant att se att föremål som i går var vardagsföremål snabbt blir intressanta ur museisynpunkt. Vi gjorde för några år sedan en dokumentation av olika ungdomskulturer. Och då kom en ung man hit som var skateboardåkare för vi ville ta in hela hans outfit med skateboardsbräda. Så han kom hit med extra kläder, tog av sig de kläder vi ville ta in och var sedan med vid ett möte när vi förvärvade sakerna, säger Lena Palmqvist, chef på antikvariska avdelningen på Nordiska Museet.

Nordiska Museet har mer än 1,5 miljon objekt i sina samlingar och är nu mycket restriktiva med att ta emot donationer. Och ännu mer sällan efterlyser man föremål, eftersom det har hänt att besökare har köat i receptionen med förhoppningen om att få visa eller lämna sina saker. Det säger Lena Palmqvist som är chef på antikvariska avdelningen.

– För väldigt många människor är Nordiska Museet väl känt som ett kulturhistoriskt museum och jag tror att man har en önskan om att föremål som man själv har en stark anknytning till ska förvaras till evigheten.

Men det viktigaste kriteriet för att ta emot ett föremål är att det har en intressant bakgrund.

– Ett viktigt kriterium är att föremålet ska vara använt, antingen gör vi en intervju där vi ber givaren berätta sin historia. Eller så ber vi givaren skriva ner den, säger hon.

Anna-Lena Segestam Macfie är antikvarie på Bohusläns museum och hon får också många samtal och erbjudanden från besökare.

– Vi har väldigt mycket kontakt med allmänheten folk ringer hit i alla möjliga ärenden, de vill fråga oss om råd vad saker har använts till eller vem en konstnär är. Och då försöker vi hjälpa till så mycket vi kan, säger hon.

Men ofta vill man donera saker som museet redan har exemplar av.

– Vad gäller det kulturhistoriska materialet så erbjuder man ibland saker som vi har sedan tidigare. Det kan vara sådana saker som tidigare har varit en investering i familjen men som man inte längre har praktisk användning för. Som en stenmangel exempelvis. Men om jag då kan säga att det redan finns 100-tals exempel på liknande objekt i svenska samlingar, då blir folk lite lättade och kan tänka att "då kan jag skänka det till välgörande ändamål" eller liknande, säger Anna-Lena Segestam Macfie.

Istället är det just de frånvarande donationerna av pengar som skulle hjälpa verksamheten mest.

– Ja, ekonomiska medel hade ju varit på önskelistan, att vi hade fått en större inköpsbudget helt enkelt. Då skulle vi själva ha möjlighet att välja lite bland det som finns till salu, säger hon.

Vad skulle du vilja donera?

Vad skulle du vilja donera till kulturarvet? En mangel, en snowboard, en samling filtpennor? Kommentera och diskutera här!

Donationer i kulturlivet:

#text=4272140#

#text=4274528#

#text=4274504#

#text=4257539#

Naila Saleem, Hedvig Weibull

Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.