Island folkomröstar om medielag

Snart kommer alla islänningar att få en ny medielag hemskickad med posten. Avsändaren är landets statsminister David Oddsson, och tanken är att islänningarna ska sätta sig in i lagen för att kunna folkomrösta om den i augusti.

Lagen begränsar möjligheten för finansiärer att äga medieföretag om de har ekonomiska intressen i andra branscher, och den har egentligen redan godkänts av både regering och riksdag, men kritiken har varit hård eftersom många menar att lagen drivits fram utan nån öppen debatt. Dessutom befarar man att en personlig fiendskap mellan statsministen och ägaren till Islands största mediekoncern ligger bakom.

Nu har landets president, Olafur Ragnar Grimsson, vägrat godkänna lagen, vilket kastat Island in i en konstitutionell kris. Det är nämligen första gången nånsin som presidenten lagt in sitt veto. Folkomröstningen, ja den har statsminister Oddsson tvingats till för att ändå få igenom lagen, trots att risken finns att den hotar den sittande koalitionen. Utskicket med lagtexten blir den enda valkampanjen, och lagen anses vara så komplicerad att islänningarna måste få två månader på sig för att sätta sig in i den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista