Harry Potter tillbaka på film

Fenomenet Harry Potter är nu så väletablerat att de flesta medier har slutat rapportera från nattöppna boklådor och det är sällan vi hör intervjuer med barn som får berätta vad trollkarlen Harry har betytt för dem. Men det betyder inte på något sätt att intresset för Rowlings figurer har minskat hos dem som kallas målgrupp. Och för alla dem - och för deras föräldrar - har filmen ”Harry Potter och fången från Azkaban” svensk premiär idag.

Fienden finns mitt ibland dem, en mördare är lös - kanske där, kanske här, kanske förklädd, kanske alldeles nära... skräcken är påtaglig.

Den tredje boken om Harry Potter var mörkare och försökte vara mer existentiellt djuplodande än de två tidigare, följaktligen gäller detta även den tredje filmen. Det ska sammanlagt bli sju böcker av Joanne K Rowling och eftersom mörkret har fortsatt bre ut sig över sidorna pågår spekulationerna kring slutet och Harrys öde med full styrka på olika fansajter på nätet. Den femte boken kom på svenska för ett tag sedan så det närmar sig visserligen, men på film är det ännu tidig tonårstid för Harry och hans vänner Ron och Hermione.

Tonår fyllda av tvära känslokast och föräldrarproblem - eller i Harrys fall - avsaknaden av föräldrar. Så blir hans tredje år på Hogwarts - internatskolan för unga trollkarlar och häxor - en resa mot större självinsikt och ett par steg närmare berättelsen om vad som egentligen hände hans föräldrar. Motståndare finns det, både levande och döda, liksom andra farligheter och obehagliga överraskningar, men också förtrollade kartor och mytiska djur, amuletter och kristallkulor. Precis som det ska.

Den filmvärld som de två första filmernas regissör Chris Columbus skapade finns kvar som den blandning av tecknad saga, dataspelstrolleri och pastischvykort den är, men den nye regissören; mexikanen Alfonso Cuarón, som tidigare gjort bland annat filmen ”Din mamma också”, har koncentrerat sig mer på karaktärerna och låtit specialeffekterna vara bisak. Bra det. Han skapar lite mer vågade bilder, är närgången och placerar kameran mitt i händelserna istället för att bara betrakta.

Samtidigt är det precis så förutsägbart som ”den tredje filmen som bygger på den tredje boken” kan vara. Och då spelar det ingen roll om det är Stjärnornas krig eller Sagan om ringen eller Mission Impossible eller Harry Potter. En uppföljare är en uppföljare är en... Det som kan sägas är sagt, det som händer är känt och naturligtvis kommer de som redan låtit sig förtrollas av Potter att sitta där och skratta åt Severus Snape, fnissa åt Ron Weasley och lida med Hagrid.

Elin Claeson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".