Ulf Rollof på Kristianstad konsthall

Ikaros är den grekiska sagofiguren som satt inspärrad med sin pappa Daidalos i en labyrint på Kreta. För att kunna fly tillverkade Daidalos vingar åt sig själv och sonen. Men när de hade flugit iväg så flög Ikaros så nära solen att vaxet som fäste vingarna smälte och han störtade.

Myten om den högtflygande Ikaros som störtade i havet har en hel del gemensamt med USA:s äventyr i Irak, anser konstnären Ulf Rollof.

Hans senaste utställning har fått namnet Irak / Ikaros och den visas på Kristianstads konsthall.

Utställningen är byggd i tre rum där det första innehåller en stor glasmålning som är sönderskjuten av en nio millimeter revolver. I nästa rum finns en målning som är gjord ett av grönt kirurgiskt tyg och i samma rum står ett operationsbord.

I det tredje rummet finns en video - en remake på Hitchcocks ”En läcka i ridån”, en spionfilm om atomfysik som utspelar sig under kalla kriget. Det är såklart järnridån som Hitchcock anspelar på i titeln ”En läcka i ridån”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".