För mycket fotboll, även för entusiasten.

När det blir för mycket skriverier kring EM i fotboll kan det nya numret av Gourmet bjuda lindring.

På lördag börjar EM i fotboll och frågan är om ens en fotbollstok som jag själv står ut med fler bilagor, textmassor eller införreportage. Tack och lov tog Sveriges televisions inköpta PR stycke ”Inför fotbolls EM” slut i tisdags, med del tio. 

Se det var om något obetald annonsplats för UEFA, den europeiska fotbollsunionen. 

Roligast i varje avsnitt var att höra veteranen Bosse Hanssons lakoniskt muttra ”och så här tror de som gjort den här TV-serien att Tysklands lag i VM kommer att se ut”.     Till detta kan läggas trötta intervjuer där tränare får säga att allt ser bra ut och att man kommer att kämpa väl och så dessa målkavalkader som snart inte ens den entusiastiske 11 åringen i TV-soffan bredvid orkar glädjas åt. Fotbollen får passa sig så att den inte fullständigt tröttar ut sina entusiastiska tillskyndare.

Däremot är det glädjande att den så kallade huliganismen inte är ett tema i år, efter intensivt arbete från klubbar och polis har det blivit lugnare att gå på fotboll, men 2000 engelsmän vägras inresa till Portugal.

I England kritiseras nu en ny film: ”The football factory” en filmatisering av John Kings bok om livet kring ligistfirman Chelsea Headhunters. Engelska tidningar är överens om att filmen fastnat i en fascination inför våldet och på sin höjd kan avnjutas av de som gillar att slåss   

Att EM skulle bli fritt från våld är tyvärr rätt osannolikt  där tiotusentals  människor samlas där finns också de som får kickar av upploppen, massans makt och ruset av att vara en i massan lär inte försvinna däremot har den allt mindre med kringarrangemangen att göra, oavsett om det är nationaldag, rockfestival eller fotbollsturnering.

Om det kan kännas lite tröttsamt att läsa om EM i fotboll vill jag bara helt kort puffa för en ytterst läsvärd artikel i senaste tidskriften Gourmet, jo den lever och har hälsan, precis som uppenbarligen Bobo Karlsson läs hans hyllning till de ”dåliga krogarna” där trivseln är viktigare än lutningen på citrongräset mot marulkspyramiden. Bobo Karlsson får mig att längta till hösten och murriga småtrista trivsamma krogbesök. 

                                                                                        GUNNAR BOLIN

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista