Poetisk deckare i Malmömiljö

Kristian Lundberg är författaren som inte väjt för någon genre – prosa, lyrik, essäistik, litteraturkritik. Nu har han dessutom börjat skriva deckare, i dag kommer den första delen, ”Eldätaren”, i en planerad serie om fem romaner om Nils Forsberg vid polisen i Malmö. Lundberg är född 1966 och bor i det Malmö som är scenen för hans nya roman.  

”Tänk dig vår berättelse som en port. Nu slås den upp på vid gavel. Och vi går, du och jag, genom ett Malmö som det ser ut i november, 2003.” Sådär kan det låta i Kristian Lundbergs ”Eldätaren” – att det är en poet som vill skriva en samhällskritisk deckare, därom råder intet tvivel. Det blir liksom en lite annan ingång, än när det är journalister som fattar deckarpennan. Om tex Liza Marklund vill skriva så att det ska kännas som när kniven går genom rumsvarmt smör, som hon själv sagt, verkat det som om Lundberg vill skriva som när man tagit ut ett kvartspaket kylskåpskallt dito, där kniven får karva små frusna remsor. Här är det inte så lätt att komma in i historiens kärna, utan vi får just små remsor kastade åt oss. ”Snart börjar vår berättelse” skriver Lundberg på olika sätt så många gången att man till slut vill utbrista ”Men herregud människa det är en deckare det här ska föreställa – inte ett metatextuellt manifest!”

Men om man tar sig igenom det här kylskåpskalla stadiet i boken, så tinar berättelsen om polisen Nils Forsberg upp, och blir rätt spännande på ett lite märkligt och ovant vis. Forsberg är en av dessa ensamma, misslyckade snutar som plötsligt får delta i en specialutredning som rör ett antal döda barn. Han har suttit inne och blev sen degraderad till hittegodsavdelningen, han är malmöit och arbetarklass.

”Återigen tänker Forsberg på sin släkt, på deras historia, att också i hans kropp finns arbetarstadens historia nedsänkt. Klassmedvetande? Fan heller. Solidaritet? Kanske det.”

Kristian Lundberg är obrottsligt lojal med samhällets olycksbarn i detta Malmö så fyllt av både grymhet och skönhet. Han har ett ärende, ett ärende som han envist vägrar klä i pamflettens form, vilket är lätt att sympatisera med. Och eftersom Lundberg har planer på att skriva ytterligare fyra böcker om polisen Nils Forsberg, så har han tiden på sig att hitta en ton som helt undviker det här lite förment djupsinniga. Då kommer det att bli riktigt bra.

Maria Edström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista