Algeriska Saoud Massi öppnar Re-orientfestivalen

Den 32-åriga algeriska sångerskan Saoud Massi bor sedan 5 år i Frankrike och har tagit både sitt gamla och sitt nya hemland med storm. Kulturnytts Elin Claeson har hört hennes nya skiva ”Deb” och fick tag på sångerskan i hennes hem i Paris.

Nu när jag bor i Frankrike låter jag mig inspireras av musik från Indien, Afrika eller till exempel salsa - jag har breddat mig”, säger Souad Massi när jag frågar varifrån hon får sina influenser. Skivan ”dab” eller ”heart broken” är en snygg produkt. Massi sjunger omväxlande på arabiska och på franska - ja en och annan engelsk rad letar sig också in men det är undantag. Och musiken letar sig melankoliskt från europeisk cello till arabiskt klingande flöjt och indisk sitar, fågelkvitter blandas med körsång och böneutrop och det är som om den är urtypen för kategorin ”världsmusik”. Jag frågar Souad Massi om hon anser att det är en bra benämning.

Massi anser att hennes musik består av delar från mängder av kulturer och borde lyssnas på utan etikett, men visst är det så att om man kommer från Afrika så spelar det ingen roll om man så skulle göra rockmusik - det skulle ändå kallas ”världsmusik”.

Även om nu Souad Massi inte kunde stanna kvar i Algeriet pågrund av sina åsikter och sångtexter så är hennes musik inte i första hand politisk. Visst handlar några av låtarna om fred - men fler handlar om kärlek, relationer och om livet för kvinnor i Algeriet. Men på frågan om flytten till Frankrike fått henne att förändra sin bild av hemlandet svarar hon att hon naturligtvis ser på sitt förra hem med andra, nyktrare ögon men att även om hon hade problem med censur och kände sig övervakad så vill hon inte uttala sig politiskt. Självklart är hon emot de övergrepp som sker i Algeriet nu, men hon är framför allt musiker.

Elin Claeson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".