Moffatt i Göteborg

Den australienskiska konstnären Tracey Moffatt citerar friskt ur filmhistoriens arkiv. I videon ”Love”, som fick sin Europapremiär på Hasselblad Center i Göteborg i helgen, använder hon till exempel gamla filmklipp för att visa hur kvinnoschablonerna skiftat i Hollywoods drömfabriker.
  Tracey Moffatt är född 1960 i Brisbane, och fick sitt internationella genombrott i slutet av 80-talet. Nu visar hon gamla och pinfärska verk på Hasselblad Center, och Kulturnytt har träffat henne.

- Jag är mera av en regissör än en fotograf, säger Tracey Moffat. Idéerna kommer från det undermedvetna, men sedan blir bilderna iscensatta med skådespelare i studion. Historien som hon berättar i nio bilder i ”Something more” är den om en ung flicka i Australiens outback som flyr till ett annat liv , men dör på vägen. Tracey Moffat däremot, hon har lyckats i sin karriär, erkänner hon.
  Till hennes stolthet bidrar att hon är aborigin på mödernet, stammar från Australiens tidigare så förföljda urinvånare, en folkgrupp som behöver sina hjältar. Jag undrar hur den bakgrunden har påverkat henne och hennes konst.
-Inte på något uppenbart sätt. Men att växa upp som aborigin i det vita Australien innebär på något sätt att jag ser klarare. Som i det berömda ordspråket: slaven ser bättre än sin herre. 
  Hon ser till att det alltid är en multikulturell personuppsättning i verken. Det senaste är alltså ”Adventures”. Äventyrsberättelser i serietidningsstil med stiliga flygkaptener, tropiska öar och snygga tjejer, med Tracy Moffat själv som en av aktörerna.’
  På utställningen finns suddiga litografier, viktoriansk gravyr i svartvitt, där finns dokumentärstil och nu blinkningar till popkonsten. Olika temata och olika stil. Tracey Moffat upprepar sig aldrig. Hon citerar Robert Rauschenberg: om jag vet hur man gör vill jag inte göra det igen.

Bo Nordström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".