Nyhet | Scen

Malmö och Köpenhamn bjuder in till barnteater

3:36 min

I maj kommer Malmö och Köpenhamn invaderas av 47 teatersällskap från hela världen. Då står städerna värd för Assitej - en internationell barnteaterfestival. Under festivalen ska 230 offentliga föreställningar ges vid sidan av en massa konferenser och seminarier för branschfolk.

I Malmö kommer man använda de flesta scener man kommer åt. Bland annat upplåter Malmö stadsteater sina scener, säger dess teaterchef Petra Brylander.

– Vi kommer ha gästspel på våra två scener Hipp och Intiman. Hipphuset kommer vara ett centrum för festivalen, där man kan samlas och träffas och prata, käka och dricka öl, säger Petra Brylander.

Hur gör man för att det här inte ska bli en kongress för en mass avuxna branschmänniskor som pratar om barnen som inte är med?

– En viktig del är att samarbeta med skolorna i Malmö. De föreställningar som spelas på dagtid ska bjuda in barn och skolpublik. Det tycker jag är jätteviktigt.

Är Sverige bra på barnteater, det tror vi väl själva i alla fall?

– Jag vet att vi tror det. Jag undrar om vi är så himla bra fortfarande. Vi kanske har varit det, men jag tror att danskarna har seglat om oss, i alla fall vad det gäller den politiska strukturen, att man satsar mycket mer på barn- och ungdomskultur.

Vem som är bäst återstår väl då att se. Sverige bidrar med tio uppsättningar och Danmark med lika många. Resten kommer från hela världen. Bland annat Japan, Sydamerika och Ryssland. Det kommer spelas teater från tio på morgonen till tio på kvällen, säger man.

18 miljoner går kalaset loss på och region, kommun och stat bidrar på båda sidor sundet. Och syftet är inte bara att skapa gynna ett engångsarrangemang. Som en bieffekt hoppas Köpenhamns kulturborgmästare Pia Allerslev att det kan bli starten på ett mycket bättre samarbete mellan kulturaktörer i Sverige och Danmark i framtiden.

Totalt finns det nu plats för 27 000 åskådare på föreställningarna. Om det sedan finns lika många intresserade barn vet man ännu inte. Men man har försökt täcka in in de flesta genrer: talteater, opera, dans, mim och dockteater.

Nu är ju inte kombinationen barn och teater på annat språk helt problemfritt, men Niclas Malmcrona på Assitej tror att det ska funka utan översättning.

– Utgångspunkten är att de spelar på originalspråk. I viss utsträckning är de också ganska visuella, så jag tror att de kommer förstås på många sätt även om de spelar på originalspråk. I de texter där det är mycket tal, på tyska eller franska, kommer vi försöker se om det går att texta eller hjälpa till med en kort synopsis, säger Niclas Malmcrona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista