"Hålla näringslivet i handen får hon göra själv"

0:57 min

Kulturnytts Måns Hirschfeldt kommenterar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths kritik mot att kulturjournalister är för exkluderande.

Då får vi väl ta det här med stora bokstäver i händelse av att någon sponsorsugen näringslivstopp lyssnar. För att inte spä på den där "kulturrädslan", för att använda ministerns egna glosa.

Det klart att det finns kulturjournalistik som är krånglig, ibland för att ämnet är svårt, inte sällan för att folk gör sig till och ofta för att den bara illa skriven. Det tål verkligen att diskuteras.

Men det pedagogiska uppdrag som kulturministern hänvisar till, det handlar inte om att kratta manegen för ett kulturskrajset näringsliv.

Varken kulturjournalistiken eller de av ministern mer omhuldade kollegorna på sporten har till uppgift att skramla med bössan till nya operahus eller idrottshallar.

Tvärtom så handlar det om att ställa just de kritiska frågor, som enligt Lena Adelsohn Liljeroth skrämmer bort sponsorpengarna.

Så hålla näringslivet i handen, det får hon faktiskt göra själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista