Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix.

Kulturjournalister slår tillbaka mot kulturministern

I på torsdagsmorgonen menade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) att näringslivets ovilja att sponsra kulturevenemang hörde samman med det exkluderande tilltalet bland många av landets kulturjournalister. Det var inte populärt – bland kulturjournalisterna.

En av de som var först ut att kommentera kulturministerns utspel var Expressens kulturchef Karin Olsson på mikrobloggen Twitter. Senare under torsdagen utvecklade hon sitt resonemang på sin redaktionsblogg på :

"Ministern angriper i själva verket existensberättigandet för den traditionella kulturjournalistiken", fastslår Olsson och fortsätter:

"Recensioner, debatt och analys, i bästa fall med en viss stilistisk finess. Det är korrekt att abstraktionsnivån är något högre än inom sportens värld. Alla kan inte förstå allt."

Olssons blogginlägg föregicks av Martin Aagård som på skrev en välfunnen kommentar i Läsa lätt-stil, som avrundas med:

"Det blir alltid kulturdebatt när Lena säger saker om kultur för hon har jätteofta fel."

Under rubriken "Kom igen, Lena" bemöter Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman kulturministerns kritik på sin blogg på :

"Man behöver inte överdramatisera denna fråga och ropa på vare sig Berlusconi, Nordkorea, de ungerska medielagarna, Putin eller något annat jävulskap; kulturministern är säkert väl medveten om att hon denna gång satte klackskorna i klaveret. Om inte annat lär hon bli det", skriver Wiman och fortsätter:

"Principfrågan måste nämligen ändå formellt föras till protokollet: det är anmärkningsvärt att Lena Adelsohn Liljeroth finner det lämpligt att offentligt vädra några åsikter om svensk journalistik överhuvudtaget."

Under rubriken "De svala känslorna är ömsesidiga" skriver Clemens Poellinger att de humoristiska svaren på kulturministerns fadäs inte får överskugga de vanföreställningar den avslöjar. 

Han skriver att det inte är kulturjournalisternas roll att locka sponsorer till kulturen. "Vore Lena Adelsohn Liljeroth och hennes regering allvarligt syftande i sina försök att utverka sponsorpengar till exempelvis ett nytt operahus hade hon arbetat för att de, som i andra länder med betydande kultursponsring, blev avdragsgilla."

Samma tidnings  konstaterar att kulturhöger och kulturvänster förenas på kultursidorna i vrede mot uttalandet.

"Verklighetens folk – the remix" kallar  Anna Hellsten uttalandet. Hon menar att kulturministern avslöjar sin egen rädsla och sin syn om att kultur bara är en fluffig, trevlig guldkant i tillvaron. Och avslutar:

"På en punkt har ministern förstås rätt: självkritik måste det finnas utrymme för. Kanske borde hon själv ägna den här dagen åt just det"

 Kulturnyheterna passar i sammanhanget på att påminna om kulturministerns svar på kritiska frågor om hennes förslag om kulturvolontärer:
- Så fort man förslår någonting så letar människor upp problem.

På Sveriges Radios hemsida har besökarna fått frågan: Gör kulturministern rätt när hon i Kulturnytt kritiserar svensk kulturjournalistik för att vara exkluderande?

På fredagsförmiddagen ansåg 64 procent av de som svarat att ministerns agernade är helt fel och 26 procent tyckte att hon har rätt i att kulturjournalistiken är exkluderande, medan 10 procent menade att ministern visserligen har rätt men att hon som politiker inte bör lägga sig i detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista