Konfucius back in business

Konfucius tagen till nåder i Kina

Ett nytt monument över Konfucius i Peking signalerar att den gamle filosofens tid i giftskåpet är över.

Genom att placera en nio och en halv meter hög staty av det kinesiska nationalhelgonet Konfucius utanför entrén till Nationalmuseet intill Torget vid Den himmelska fridens port, och därmed i rät vinkel mot det faktiskt mindre omfattande Mao-porträttet över själva porten till Den förbjudna staden, har någon eller några i den högre stats- och stadsledningen beslutat att Kinas ärorika historia numer, och nog sedan ett antal år tillbaka, också omfattar den av nämnde och fortfarande upphängde Mao Zedong grundligt kritiserade Kong Qiu, Kong Zi,eller kort och gott Konfucius.

Också den storvulna spelfilm, kort och gott betitlad Konfucius, som hade premiär förra året, med Chow Yun-fat - mest känd som den döende riddaren i Ang Lees Crouching Tiger Hidden Dragon - i titelrollen pekar ut den trend av förenad kommersiell och politisk (läs. nationalistisk) korrekthet som de senast åren skjutit fart i Kina. År 2009 kom filmen om Rikets grundande och snart är det dags för den lika storslagna rullen om Partiets tillkomst.

Och så Konfucius. Håll till godo!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista