Åke Holmberg, författare till "Ture Sventon"-böckerna.
Nyhet

Nyutgåva av Ture Sventon stoppas

Bokförlaget Rabén & Sjögren drar in den planerade nyutgåvan av "Ture Sventon i Paris". Anledningen är att ordet "neger" förekommer i texten. Förlaget ville byta ut det laddade ordet mot exempelvis "svart" eller "färgad", men fick nej från Sveriges författarfond som förvaltar författaren Åke Holmbergs verk, skriver Svenska Dagbladet.

-- Neger är ett ord med rasistisk klang, men kan i det här sammanhanget också ses som ett kulturarv, säger Mats Söderlund, ordförande i Sveriges författarförbund, till SvD.


Söderlund tycker att förlaget exempelvis kunde ha skrivit ett förklarande förord och ändå ge ut boken. Rabén & Sjögrens publicistiska chef Cecilia Nilson håller inte med:

-- Vi har gett ut Ture Sventon-böckerna flera gånger genom åren, men tyckte det var dags att redigera bort ordet som känns förlegat och negativt laddat. När det inte gick väljer vi att inte återutge "Ture Sventon i Paris".


Boken gavs ut första gången 1953.

TT Spektra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista