Nyhet

Tvist om Astrid Lindgrens verk avgjord

I dag avgjorde Stockholms tingsrätt den segdragna tvisten mellan Astrid Lindgrens efterlevande i bolaget Saltkråkan och Bonnierägda SF. Saltkråkan förlorade mot SF i tingsrätten vad gäller återbetalning av royaltyersättning. Däremot fick Saltkråkan gehör för merparten av sina yrkanden i intrångsmålet mot Bonnier Amigo, SF:s distributör för musikprodukter.

Bråket startade när SF gav ut en skiva med ljudklipp från filmer - men också text och musik som saknar koppling till Astrid Lindgren.

Bolaget Saltkråkan, som ägs av författarinnans barn och barnbarn och som förvaltar rättigheterna till hennes verk, anser att SF har förvanskat verken och dessutom snuvat dem på miljontals kronor.

Saltkråkan hade krävt 311 350 kronor i återbetalning från SF för felaktiga utbetalningar av royalty och hävdat kontraktsbrott, vilket SF bestritt. Tingsrätten pekar på att överenskommelsen mellan parterna kom till efter lång förhandling och att Saltkråkan därför fick möjlighet att bedöma förutsättningarna.

I ett annat icke bifallet yrkande mot SF begärde Saltkråkan att royaltyersättning för vissa ljudskivor utgivna 1998-2006 skulle fastställas.

Ett tredje yrkande handlade om att fastställa ersättning av vissa ljudskivor från och med juni 2006. Tingsrätten finner visserligen att SF:s utgivning av skivorna varit olovlig. Men den har inte skett av oaktsamhet och Saltkråkans yrkande faller.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista