Lennart Almroth, Kajsa Ericsson, Maria Kulle, Dan Kandell i Sandholm
recension | teater

Tobias Billström ger Sandholm förnyad aktualitet

2:31 min

Pjäsen Sandholm av Anna Bro bygger på intervjuer med asylsökande på den danska flyktingförläggningen med samma namn. Premiären i Danmark 2006 blev mycket uppmärksammad och nu har Moqi Simon Trolin, som regisserade då, också satt upp Sandholm på Helsingborgs stadsteater där det var premiär i helgen.

På affischen för Sandholm står huvudrollsinnehavaren Maria Kulle i grön kofta och gummistövlar på en leråker, tittar stint in i kameran och ser ut som en dansk bondmora. Men det är hon inte, hon är en asylsökande på flyktingförläggningen Sandholm på Nordsjälland, kallar sig själv Job och ska på uppdrag av Gud undersöka hur man har det på förläggningen.

Det är Kulles Job som är navet i pjäsen, präglat av det här danska liksom väloljade berättandet, där tre skådespelare går in och ut i olika roller med snabba scenväxlingar. Alla rollerna spelas av tre vita svenska skådespelare, vilket å ena sidan är ett rent slöseri, här kunde ju ett helt gäng nysvenska få nåt att bita i. Å andra sidan kan det skapa en identifikation, det kunde lika gärna vara vi. I alla fall för en vit svennepublik.

Mer problematiskt är i så fall det här varmt mänskliga och humoristiska mitt i allt det svåra som genomsyrar föreställningen, jämfört med den taggiga och aggressiva ångesten i Johannes Anyurus dramatikerdebut Förvaret på Göteborgs stadsteater häromåret är Sandholm betydligt mer, hur ska jag säja, rumsren.

Pjäsen bygger ju på intervjuer med flyktingarna på detta, som det heter, kombinerade mottagnings- och utresecenter, där vissa suttit åtta år och där andra ska gå på hemresemotiverande samtal. Den skrevs 2006 men känns skrämmande nog inte en dag gammal. Och det är där någonstans som alla invändningar ändå faller platt till marken, jag tänker på irakierna som skickats tillbaka till Bagdad, jag tänker på Tobias Billströms bleka, stela ansikte i TV-rutan – ja, det kunde ha varit vi, du, jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista