1 av 3
Organisationen Fokal vill restaurera de cirka 500 Gingerbreadhusen i Haitis huvudstad Port-au-Prince.
2 av 3
3 av 3
Stenhusen på Haiti klarade jordbävningen sämre än gingerbreadhusen. Foto: Ramon Espinosa/Scanpix.
reportage

Arkitektoniska skatter under återuppbyggnad i Haiti

2:19 min

Den katastrofala jordbävningen i Haiti för ett drygt år sedan blev startpunkten för ett projekt med syfte att rädda Port au Princes arkitektoniska skatt: de så kallade gingerbreadhusen ("pepparkakshus"). Byggnadsstilen från förra sekelskiftet är perfekt anpassad till klimatet på Haiti, och trots att många av husen i dag är förfallna så klarade träkonstruktionerna jordbävningen mycket bättre än stadens stenhus.

Hotell Oloffson, med sina torn och tinningar, sitt höga, branta tak, sina snirkliga träornament och inte minst, sin stora luftiga veranda är förmodligen det mest berömda gingerbreadhuset i Port au Prince.

– Men, definitivt inte det bäst underhållna, skrattar Sara Hipolitte.

Sara Hipolitte leder ett projekt som den haitiska organisationen Fokal har initierat och som syftar till att restaurera de 500 - 600 gingerbreadhus som finns kvar i Port au Prince. På sikt sikt hoppas man också att få igång nybyggen i samma stil.

– Vi behöver inte uppfinna det som redan är uppfunnet. Vi måste helt enkelt vända oss till våra förfäder och lära oss av dem, säger Sara Hipolitte.

Sara Hipolitte menar att gingerbreadhusen är närmast perfekt anpassade till Haiti. De branta, höga taken står emot orkanerna, trästrukturen böjer och anpassar sig till jordbävningar. Det var bara 5 procent av alla gingerbreadhus som rasade i jordbävningen för ett år sedan, medan siffran för cementhus var 40 procent. De höga fönstren och dörrarna låter vindarna svepa genom rummen där de höga taken skänker behaglig svalka. Svalka hittar man också alltid någonstans på de generöst tilltagna verandorna och balkongerna.

– Gingerbreadhusen utgör stadens själva själ, de är det mest typiska och speciella som Port au Prince har. Och nu när hela staden måste byggas upp, är det ännu viktigare att vi bevarar dess själ, säger Sara Hipolitte

Gingerbreadhusen byggdes kring förra sekelskiftet av en grupp haitiska arkitekter som studerat i USA och Europa, och som inspirerats av framförallt den viktorianska arkitekturen.

Men efter ett antal omfattande bränder blev det 1925 förbjudet att använda trä som byggnadsmaterial i Port au Prince, och därmed var gingerbreadhusens epok slut.

Om nu inte Sara Hipolitte får som hon vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista