1 av 3
Modell av konstverket "Snövit och Sanningens Vansinne". Foto: Christina Turesson, Sveriges Radio
2 av 3
Dror Feilers konstverk "Snövit och sanningens vansinne" fick Israels ambassadör Zwi Mazel att rasa av ilska 2004. Foto: Scanpix.
3 av 3
Vid vernissagen av utställningen Making differences på Historiska museet vandaliserade den israeliske ambassadören, Zvi Mazel, installationen Snövit och sanningens vansinne. Bland annat kastade ambassadören ner strålkastare i bassängen. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.

Snövitskandalen återupplevs på Linköpings konsthall

1:45 min

Konstnärerna Dror Feiler och Gunilla Sköld Feiler återvänder till Snövit. Utställningen "Interference" på Linköpings konsthall kretsar kring konstverket som Israels ambassadör valde att vandalisera 2004.

Vandaliseringen av konstverket Snövit och Sanningens Vansinne skapade stor uppmärksamhet i media även internationellt. Konstverket bestod av en bassäng fylld med vatten som färgats rött för att likna blod och på vattnet drev en liten båt med ett foto på en själmordbombare. Enligt paret Feiler var avsikten att visa hur svaga personer kan uträtta hemska dåd.

Modellen visar ögonblicket innan ambassadören kastar en lampa i installationen.

– I det ögonblicket ligger allt öppet. Han kan ha lugnat ner sig och fråga mig om varför jag har gjort det här. Han kan vara upprörd och kan ifrågasätta, men han behöver ju inte gå till fysisk attack. Så det var det ögonblicket som vi tyckte vara intressant att frysa, berättar Gunilla Sköld Feiler.

Betydelsen av namnet Interference är störning eller ingripande. Det speglas i utställningen även i form av en videoinstallation där ett antal filmer från Ship to Gaza visas. Ship to Gaza var den konvoj med förnödenheter som israeliska soldater stormade i maj i fjol, och som Dror Feiler var med på.

Filmerna visas på fyra projektorer på olika väggar som visar bilder tagna från olika håll. Enligt Dror Feiler gör det att åskådaren hamnar "mitt i stormens öga".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista