Kultur i Sydafrika - ett pilotprojekt

Svenskt bistånd ska i framtiden utformas på ett nytt och jämlikare sätt länderna emellan. Och pilotprojektet i omgörningen av biståndet är en kultursatsning i Sydafrika. Sverige bidrar med 45 miljoner kronor och Sydafrika med 12 miljoner under tre år. Att valet föll på Sydafrika har romantiska skäl, säger kulturminister Marita Ulvskog.

- Vi har en gammal kärlekshistoria mellan Sverige och Sydafrika som innebär att vi jobbar väldigt bra tillsammans. Vi förstår varandra, det är okomplicerat, vi har mängder av likheter. Så det här blir lite av ett laboratorium för att pröva det här sättet att jobba - jämlikt, i partnerskap, och inte i den gamla vanliga givare-mottagare-relationen.

Båda parter, som skrev under ett samarbetsavtal i Pretoria, kallar det banbrytande; Sydafrika som inte bara blir mottagare, utan delaktig i kulturprojekten. Och Sverige som på detta sätt prövar ett nytt sätt att ge bistånd, som - om det slår väl - kommer att följas även inom andra biståndsområden. Men frågan är om det är ett sätt för Sverige att minska sitt bistånd, när motparten skall stå för en del.

- Nej, det betyder det inte. Det är bara ett jämlikt sätt att arbeta på. Det fungerar väldigt mycket bättre för sydafrikanerna, och också för oss, att ha det här jämlika sättet att jobba på. Och det är klart att merparten av pengarna kommer att hamna i Sydafrika - självklart - men det är ju något som vi har nytta av hemma också. Vi har ju ett enormt utbyte vad gäller konstnärligt innehåll och konstnärlig utveckling, säger Marita Ulvskog.

Men ännu finns inga konkreta kultursatsningar planerade, säger Marita Ulvskog. Det skall prövas av en särskild nämnd i Sverige och Sydafrika - och kravet är att det inte skall vara engångssatsningar, utan varaktiga projekt.

Vincent Dahlbäck, Pretoria

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista