recension | litteratur

Schulman drivs av att kladda ner

1:50 min

Bloggaren, programledaren och journalisten Carl Magnus Alexander Schulman debuterade 2009 med romanen Skynda att älska. En bok om hans pappa, teveproducenten Allan Schulman. En av flera ömsint sorgsna romaner om fäder som kom för ett par år sen. Nu är Alex Schulmans roman nummer två här, om året då han möter sin hustru och de får barn. I en dikt i samlingen Sanningsbarriärer (1978) skriver Tomas Tranströmer: "Hon och jag ser in i varann. Som att klättra uppför de vilt blommande sluttningarna utan att känna den minsta trötthet". Det har i Alex Schulmans boktitel blivit "Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött".

I romanen om pappa fanns mörker, tvång, sug. Det kom inifrån det hela, som om han faktiskt skrev för att förstå något han för sig själv, för sitt livs skull, måste försöka formulera. Den nya boken har inget av det. Den tittar hela tiden på sig själv utifrån. Hur ser jag ut? Blir min fru glad om jag skriver så här?

Uppstekta blogginlägg, äggröra på Tranströmer-citat och krönikor blir det inget utsökt av.

Det hela tycks också rätt osmält. Först händer det, sen händer det, nu gillar hon mig nog, nu får vi varandra, hon är fantastisk och så har vi ett hus på Gotland och så blir hon gravid. Som om kärleken var för ny och för nära för att våga beskrivas med annat än ljus och sol.

Det är som om Alex Schulman drivs av att kladda ner, smeta ut och förstöra det han byggt upp med första romanen. Drömmen om att bli Författare, kanske en Kulturförfattare som han här med det märkligaste ordet på länge kallar poeten Stig Larsson. Ingen håller som Alex Schulman fast vid distinktionen fin och ful.

Vad är det han vinner på att se på sig själv som ett plastgolv bland idel ekparkett? Att skriva det man måste, så bra man bara kan, det har i ensamheten med bokstäverna ingenting med fint och fult att göra. Det handlar om att göra något på riktigt. Hans första roman var ett äkta försök. Hans andra roman är en imiterad satsning. Ett fejkat jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista