1 av 2
Kungliga Operan gör ett gästspel på operahuset i Oslo. Foto: Scanpix.
2 av 2
Birgitta Svendén, Kungliga Operans chef och vd. Foto: Simon Paulin/Scanpix.
Reportage | Scen

Kungliga Operan på besök i nytt norskt operahus

2:18 min

Stockholmsoperan har flyttat in i ett nytt hus... i Oslo. För första gången på 50 år gästspelar nämligen Kungliga operan i Norge med två föreställningar, "Orphée" och "Cosi fan tutte", och sångare, musiker och kör får uppleva ett nytt operahus alla finesser.

– Det betyder oerhört mycket för alla våra medarbetare att få komma till det här fantastiska huset. Inte minst för orkester och sångare, akustiken är briljant, säger Kungliga Operans chef och vd Birgitta Svendén.

Kontrasten mot hemmaarenan var stor när Kungliga Operan och Hovkapellet intog det norska operahuset, förmodligen ett av de modernaste i världen med alla sina alla klimatzoner, sidoscener och tekniska finesser. Samtidigt som hela huset är utformat för att verkligen passa användarna, såväl personal som publik.

– Hemma i Sverige har debatten nu gått för fulla muggar om ett nytt operahus. Jag känner bara när jag kommer in i det här huset och får uppleva vad det ger i en förhöjning av vad man kan göra för att utveckla våra konstarter. Då kan jag bara återigen trycka på att det är det det handlar om, hela den här diskussionen. Det är inte det att vi säger att nu har alla andra fått ett fint hus eller att vi måste ha en monumentbyggnad. Vi måste ha möjligheterna för att se till att våra konstarter utvecklas, att det skapas nya förutsättningar och skapas nya samarbetsmöjligheter med andra konstarter, säger Birgitta Svendén.

Begreppet "gå på operan" har i Oslo fått en helt ny betydelse. Hela opera- och baletthuset är utformat så att tiotusen människor samtidigt kan gå och sitta på byggnadens tak. Det här är verkligen ett folkets hus.

– Det som Norge har gjort är att man har förankrat hela tanken och idén med huset. Det har tagit väldigt många år, det har väl tagit 30 år för dem att få till det här nya huset, men jag tror att de har gjort det i arbete av att varje norsk medborgare ska känna att "det här är ett hus som tillhör mig". Och att de där i och med det här moderna bygget kan göra andra typer av evenemang. Här är ju popkonserter, det är jazz, visa och teater. Det är så mycket som ryms i en sådan här ny byggnad, säger Birgitta Svendén.

Operans gästspel i Oslo pågår fram till den 28 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista