Ur Loulou Cherinets Magical tranformations of the world
Reportage | Konst

Loulou Cherinet visar poetisk konst på Röda Sten

2:31 min

Den svensk-etiopiske konstnären Loulou Cherinet har tidigare varit verksam både som svetsare och målare men ägnar sig numera framgångsrikt åt video och filmkonst. Efter flera utställningar både i Sverige och utomlands öppnade hon i lördags sin första stora soloutställning Testaments Betrayed på Röda Sten i Göteborg.

– Min hjärna är en mindmap av tusen olika frågeställningar som på något sätt är lika brinnande aktuella hela tiden. Men det som händer med mig när jag jobbar med film och rörlig bild, och tittar på saker, och iscensätter saker genom en kamera, är att det är någonting efter varje arbetsprocess som förtydligas. Och för vidare till nya frågeställningar eller nya tankar, säger Loulou Cherinet.

De sammanlagt tio filmerna som ställs ut är tekniskt och formmässigt mycket olika varandra, behandlar frågor kring identitet, makt och etnicitet och bygger ofta på varandra.

– Ett exempel är Bleeding Men 2 och en liten film som heter Magical Transformation of the World där jag har filmat en publik som reagerar på det verket.. och det är ett par år mellan de två filmerna så jag kan ofta förhålla mig ganska fritt till material som jag redan använt och återanvända eller redigera om eller göra nya editions, berättar Loulou Cherinet.

En helt ny installation, Testaments Betrayed, visas också på Röda Sten - specifikt skapat för det enorma utställningsrymmet Katedralen med fabrikstegel, graffitimålningar och hela tjugo meter högt i tak. Edi Muka berättar att han hade letat efter en konstnär som inte ville ha en vit väg att ställa ut på, utan istället kunde se möjligheter i att involvera rummet i sin konst.

– Det är inte direkt en vit kub... utan ett väldigt utmanande utrymme. Så min ide var att hitta en konstnär som ville ta den utmaningen, och inte bara använda det som ett ställe att ställa ut sin konst på - utan att få konstnären att engagera sig i det, möta rummet och skapa konst utifrån platsen, säger Edi Muka.

Loulou Cherinet har i flera år engagerat sig i olika politiska frågor. Till exempel kring flyktings- och invandringspolitik. Och för några år sedan sade hon i en DN-intervju att hon var trött på att vara politiskt korrekt. Men, berättar hon, lite annorlunda är det nu.

– Mina verk är politiska men inte på ett dagsaktuellt plan. Mycket konst idag närmar sig journalistiken och man kanske gör konstverk som tar upp konkreta politiska frågeställningar och klassiskt dokumentära undersökningsformer. Och det tycker jag är intressant men så ser jag inte mina egna verk, de är istället mer poetiska idag än de någonsin varit, säger Loulou Cherinet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista