1 av 2
2 av 2
Recension | Litteratur

Barnbok om koncentrationsläger - kanske inte för barn

1:16 min

I det danska barnboksparet Oscar K och Dorte Karrebaeks förra bok Idiot från 2010 tar en mamma med sig sin son i döden av barmhärtighetsskäl. Deras ny bok heter Lägret och är minst lika kontroversiell. Den har beskrivits som en barnbok om ett koncentrationsläger.

Barndomen drabbar alla.

Första uppslaget i Lägret, med groteskt köttiga blommor, drabbar vem som helst. Det är vackert och olycksbådande.

För sen brakar ett stillsamt helvete lös. Åtta barn anländer till ett läger, de får håret avrakat och de vuxna tar ifrån dem deras namn.

Det är pepprat med referenser till Auschwitz, en snirklig skylt vid lägerentrén lyder "kärleken besegrar alla", barnen kallas 3-16, 0-18, 3-11 och de arbetar på dagarna, instängda av elstängsel, och vaktade av elaka clowner. Barnen förvandlas rent fysiskt till vuxna (om än mycket magra sådana) i takt med att de bryts ned. Raffinerat, och ganska obehagligt.

Är man äldre än 15 år går det bra att läsa Lägret som en berättelse om vuxenvärldens makt och kontroll över barnen, en smärtsam poetisk saga, med störande vackra bilder. Men om ett barn skulle klara av det, eller för alltid få en snurrig bild av förintelse, vuxna, cirkus, det är högst oklart.

Lägret är översatt till svenska av Marie Norin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista