Nyhet | Politik

Källskyddet ska stärkas i Europarådets länder

0:32 min

Källskyddet i Europa ska bli starkare. Socialdemokratiske Morgan Johansson har gått igenom hur de 47 medlemsstaterna i Europarådet lever upp till att respektera journalisters källskydd. I går eftermiddag presenterade han rapporten för Europarådets parlamentariska församling med förslag om hur källskyddet ska förstärkas i alla medlemsländer.

I rapporten kritiseras särskilt Ungerns nya medielag för att inte skydda journalisternas källor, och enligt Morgan Johansson kan Ungern vara på väg att backa på den punkten.

– Vi har sett en tendens till en ökning bland medlemsländerna där staten och polisen slår ner hårt på journalister och tar deras datorer och telefoner. Vi har sett det i både öst och väst, norr och söder, från Irland och Frankrike till Turkiet och Ryssland. Sedan kanske man får rätt i en domstol, men då är ju skadan redan skedd.

– I vissa länder finns det inte klara lagstiftningar och det gör att vissa länder systematiskt tvingar av journalister deras källor.

– Jag hörde av ledaren för den ungerska delegationen att man nu börjar bli intresserade av att se över sin lagstiftning och också ändra den, så Ungern verkar vara beredda att backa på den här punkten, säger Morgan Johansson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista