Kulturen i Lund tappar besökare

1:24 min

Friluftsmuseet kulturen i Lund tappade nästan 30 procent av sina besökare förra året. 2010 kom bara 75 000 jämfört med 105 000 besökare 2009. Dåligt väder och att man återinförde entréavgift tros vara orsaken.

– Ja, det är dels att vi inte alls arrangerade medeltidsfestivalen förra året, vilket vi gjorde året innan, och sen var det att vi återinförde entré till parken. Något som antagligen påverkade antalet besökare. Sen var det sämre väder, och det påverkade julstöket, säger Anki Dahlin, chef för friluftsmuseet kulturen i Lund.

Bokslutet kommer ändå inte visa på minus, säger Anki Dahlin, men ekonomin är ett problem. Förra året återinförde man entréavgifterna, i år höjer man dem. Och i ett brev till kommunen pekade man förra året på ett renoveringsbehov av byggnader för tio miljoner.

Men verksamheten behöver också förändras. I dag presenterade Anki Dahlin en ny organisation, och i höst ska man satsa på utställningen Popstad Lund 1971 till 1996 som ska skildra popen och hur stan förändrats under perioden. Och med den hoppas man nå nya besökare.

– Vi riktar oss till en ny publik. Nu har det blivit historia med 70- och 80-tal, och det är många som känne rnostalgi över den tiden. Vi tycker det är jätteroligt att jobba på det sättet och visa det.

Men ni hoppas också med att det här ska generera mer publik?

– Ja, absolut, det hoppas vi, säger Anki Dahlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista