Ungersk polis utreder världsberömd filosof

Ungersk polis har inlett en polisutredning mot den världsberömda filosofen och Sonningprismottagaren Ágnes Heller. Heller, som är starkt kritisk mot Viktor Orbáns regering, anklagas för att ha missbrukat forskningsmedel.

Sedan maktskiftet i maj i fjol, där Viktor Orbáns nationalistiska parti Fidesz fick absolut majoritet i parlamentet, har Ágnes Heller varit en av de mest framträdande kritikerna mot regeringens enväldiga maktposition och den våg av antisemitism som sveper över landet. I vad som verkar vara ett försök att tysta Heller slog polisen till mot henne och fem andra kända filosofer strax efter nyår.

Den ungerskfödde filosofen Laszlo Tengelyi säger till tidningen Politiken att regeringen bedriver en "häxjakt" mot kritiker som i statliga medier beskrivs som vänsterliberala tänkare.

– Enligt min mening visar det tydligt att man har inlett en kampanj mot filosofer vars politiska åsikter avviker från det styrande partiets åsikter, säger Laszlo Tengelyi, som nu är bosatt i Tyskland.

Ágnes Heller och fem av hennes universitetskollegor anklagas för att ha missbrukat en större summa pengar som EU får några år sedan gav till Ungern för nationalhistorisk och social forskning. Forskningsmedlen fördelades bland ett stort antal universitetsinstitutioner, och i Hellers fall användes pengarna till offentligt publicerade avhandlingar och översättningar. Det är dock bara Ágnes Heller och hennes regimkritiska kollegor som är föremål för polisutredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista