Familjen Larsson känner att Eva Gabrielsson sprider en skev bild av Stieg Larsson med boken Millennium, Stieg och jag. Foto: Scanpix.
Nyhet | Litteratur

Familjen Larsson svarar på Eva Gabrielssons bok

I den nyligen utgivna boken Millennium, Stieg och jag, beskriver Eva Gabrielsson livet med och utan livskamraten Stieg Larsson. Nu svarar familjen Larsson på boken. På en nystartad hemsida kommenterar brodern Joakim Larsson och fadern Erland Larsson i punktform vad de anser är fel med Eva Gabrielssons skildring.

I ett pressmeddelande säger familjen Larsson att Eva Gabrielsson länge spridit förvanskade uppgifter om Stieg Larsson. I en bilaga listar de sedan i punktform vad de säger är ett stort antal felaktigheter och missvisande uppgifter i Millennium, Stieg och jag.

Bland annat menar de att Eva Gabrielsson ger bilden av att Stieg Larsson knappt hade någon kontakt med sin familj.

"Stieg Larsson var familjekär och hade tät kontakt med både sina föräldrar och sin bror och hade en nära relation till sin brorsdotter.", skriver brodern Joakim Larsson.

De bestrider även vad de anser är beskrivningen av att de har "roffat åt sig" Stieg Larssons arv.

"Vi har inte roffat åt oss någonting av värde; alla ägodelar vid dödsfallet har tillfallit Eva Gabrielsson med undantag för de litterära rättigheterna."

"Vi ärvde Stieg eftersom han var ogift och det saknades testamente. Vi beklagar att det inte fanns något giltigt testamente, eftersom den offentliga diskussionen är nedbrytande och tar energi från det viktiga arbetet."

Joakim Larsson säger att om boken Millennium, Stieg och jag får stå oemotsagd så skulle hans brors författarskap inte förstås rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista