1 av 2
Anna Jablonskaja (1981-2011)
2 av 2
Klicka för karta - Domodedovo
utrikes

Anna Jablonskaja ger Rysslands sorg ett ansikte

1:32 min

Terrordådet på Moskvas största flygplats i måndags har på många sätt skakat om det ryska samhället. Också kultursidorna skriver om attentatet eftersom en av de 35 dödade är den unga ukrainska dramatikern Anna Jablonskaja.

Jablonskajas riktiga namn var Anna Masjutina och ryskspråkiga kultursidor, teaterbloggar och tv-reportage fylls nu med minnesord över dramatikern som bara blev 29 år gammal.

Anna Jablonskaja hade just anlänt till Moskva med flyg från hemstaden Odessa i södra Ukraina när bomben detonerade i ankomsthallen på Domodedovo-flygplatsen. Hon kom till den ryska huvudstaden för att ta emot ett pris från en rysk filmtidskrift, en av flera utmärkelser som Jablonskajas pjäser har fått de senaste åren. I april kommer Royal Court Theatre i London att ha en sedan tidigare planerad läsning av Anna Jablonskajas pjäs Hedningarna och på Teater Praktika i Moskva finns ett annat av hennes dramer på repertoaren.

Kollegor och teaterkritiker i Ukraina, Ryssland och Vitryssland skriver nu i tidningar och på nätet om den ofattbara förlusten av en begåvad dramatiker som stod på tröskeln till det stora genombrottet.

Men Anna Jablonskajas död har också fått en annan innebörd. Hon har blivit det allra tydligaste personliga levnadsödet i ett nyhetsflöde där det mest rabblas siffror på anonyma dödade och skadade. Vännerna bloggar om Jablonskajas eller egentligen Masjutinas personlighet, teatervärlden diskuterar samtidskildringarna i pjäserna och alla nämner hennes tre-åriga dotter som nu växer upp utan sin mamma.

Långt starkare än mobilkamerornas suddiga kroppar i röken på Domodedovo efter attentatet träder Anna Jablonskajas öde fram som en påminnelse om hur terrorn skär genom hela samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista