Lars Tunbjörk på hemmaplan

Fotografen Lars Tunbjörk slog igenom på allvar med projektet ”Landet utom sig” för drygt tio år sen. Bildernas bjärta färger och ödsliga miljöer visade ett folkhem i utförsbacke och man kan utan att överdriva kalla dem stilbildande. Tunbjörk har sen dess  fortsatt att utforska våra allra vanligaste omgivningar i  böcker om kontoret och hemmet.

Nu har han återvänt till sin födelsestad, Borås, där hans karriär en gång tog sin början, som pressfotograf. Borås konstsmuseum visar, med början idag, en stor retrospektiv utställning: ”Hembygd”. Bland det som ställs ut finns ett stort collage om 170 bilder som togs i samband med ”Landet utom sig” men som inte kom med i den boken:

-Ja, det är ett enda virrvarr , det är en blandning av högt och lågt. Det är en del bilder som jag tyckte var fåniga eller upprepningar , eller för vackra kanske, för den delen också.

Dom här sidobilderna , som Lars Tunbjörk kallar dom, är nästan en mörkare , mer ångestladdad skildring av Sverige än Landet utom sig var. Och ironisk, säger vi som står och tittar på en bild av en ödslig betongförort ; i förgrunden en valstuga med devisen Befria Sverige.

-Ja, jag har ju aldrig gillat det där med ironi, så själv tycker jag aldrig att jag har varit ironisk, mer att det har handlat om humor i så fall - och medkänsla. Bilderna kan vara både vackra och vemodiga och kanske till och med ångestladdade men man skall inte vara riktigt säker när man tittar på dom, säger Lars Tunbjörk.

Nu kan man alltså se massor av Tunbjörk- bilder som aldrig varit kopierade tidigare från Sverige för tio år sedan. Landet utom sig är idag ett stort historiskt projekt:

- Ja, det var återigen det att jag ville göra något om Sverige och det mest vanliga och vardagliga och med min bakgrund som kommande från en liten stad . Och sedan när jag gav mig ut och reste i Sverige då så slogs jag så väldigt av den förvandling som hade hänt med Sverige med den ökande kommersialismen och det var som om det var nya färger på Sverige. Litet som USA - jag blev väldigt fascinerad av det kommersiella. Och det var ju då som folkhemmet började monteras ner . Det var detta som jag hade i bakhuvudet.

Och sedan gav du dig på kontoren:

-Ja, det var ju litet grann för att jag ville göra en arbetslivsskildring som ju inte finns med i Landet , och eftersom jag alltid varit intresserad av det vanliga och vardagliga sakerna så tittade jag mig omkring och dom flesta arbetar ju på kontoren.

Förutom bonusbilderna från Landet utom sig finns också några av klassikerna från boken med . Rutschkanan med Kalles kaviar, sällskapet som sitter i vattnet, tomten på gokartbanan mitt i sommaren.

-Sedan den här stackars killen, han var sommarjobbande student och han tvingades gå omkring i dom här ylletomtekläderna, det var trettio grader varmt när jag tog denhär bilden.

Och den här utställningen fullbordas med några alldeles nytagna Boråsbilder . Det är en hemkomst ; han har aldrig ställt ut i Borås förut på Konstmuseet som betydde så mycket för honom när han var barn.

-Jag tänker ofta på det - det är utställningar på Borås konstmuseum som har format mig tror jag - jag gick mycket med mina föräldrar och såg utställningar med Ola Billgren och Roj Friberg och det här gänget, säger Lars Tunbjörk.

Bo Nordström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".