Nytt bibliotek för barn 10-13 i Kulturhuset

2:46 min

I februari öppnar Sveriges första bibliotek för barn i åldrarna tio till tretton i Kulturhuset i Stockholm. Biblioteket kallas just TioTrettton. Katti Hoflin är konstnärlig ledare för Barn och ungdomsverksamheten i Kulturhuset och har tidigare varit med och skapat Rum för barn. Men hon märkte att det saknades en plats för lite äldre barn och unga tonåringar.

– När jag kom till Kulturhuset tänkte jag att de här barnen saknas här, var är de? Det är en grupp som många inte riktigt vet vad de ska göra med. Det finns vissa höjdpunkter men för det mesta är litteraturen lite klämmig och ytlig. Som om man helt plötsligt inte är en människa med djupa existentiella processer.

Katti Hoflin satsar på att ha den största samlingen böcker i Sverige för den här målgruppen.

-- I den här åldern drabbas man antingen av konsten och börjar läsa massor, eller så känner man att man inte pallar och lägger av. De som slutar läsa ställer sig utanför och språk är makt. Därför vill jag naturligtvis ge dem språket, det är en demokratifråga.

Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt hoppas att TioTretton ska locka barn från hela Stockholm, inte bara innerstaden.

– Vi ska komma ihåg att många barn, också från förorten, rör sig runt Sergels torg. Det kan vi tycka mycket om, men de facto är de här. Då måste man också kunna erbjuda något annat än det rent kommersiella.

Men Madeleine Sjöstedt ser inget problem med att man bygger ett särskilt bibliotek för barn i Stockholms innerstad. Hon menar att det finns tillgängliga bibliotek som passar för barn också i förorten och ger exemplet med tunnelbanebiblioteket i Bredäng.

Just i Bredäng fanns det säkerhetsproblem, man stängde och det var väldigt mycket bråk kring det?

– Det hade lite problem i början, därför att om man vänder sig till alla, så får man också alla människors problem. Men biblioteken måste ligga mitt i byn, de kan inte vara en verksamhet för den bildade vita medelklassen. Det är fullkomligt otänkbart, biblioteken måste ha som uppgift att nå alla. Då får man problem ibland, men nu har man löst det.

Katti Hoflin vill å andra sidan titta på möjligheterna att uppmuntra barn från hela Stockholm att komma in till Kulturhuset.

– Vi har pratat om möjligheten att bussa barn mellan förorter och innerstad. Jag hoppas att jag ska kunna samverka med stadsdelskontor och olika delar av ytterstaden för att man på ett säkert sätt ska kunna komma in till Stockholm och göra platsen till sin.

Hon tror att ett bibliotek som har möjligheter för barn att både animera film, göra radio och laga mellanmål i ett nybyggt kök kommer att locka många.

– Jag hade vissa käpphästar, som detta med ett kök i ett bibliotek.

Är inte det riskabelt, med tanke på böckerna?

– Du menar att det ska lukta kanelbullar och så? Jag hoppas att det blir kladdigt! Det är ju det som är grejen! Detta är ingen ängslig, utan en frodig plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista