1 av 5
Christina Aguilera i Burlesque. Foto: Sony Pictures.
2 av 5
Christina Aguilera i Burlesque. Foto: Sony Pictures.
3 av 5
Christina Aguilera i Burlesque. Foto: Sony Pictures.
4 av 5
Cher och Stanley Tucci i Burlesque. Foto: Sony Pictures.
5 av 5
Burlesque. Foto: Sony Pictures.
recension | film

Burlesque - dekadensbefriad som valfri krogshow

1:23 min

Filmen Burlesque är en musikalfilm med både Cher och Christina Aguilera på affischen. Den utspelar sig i Los Angeles där den föräldralösa unga landsbygdstjejen Ali (Aguilera) hittar sina drömmar på en burlesqueklubb. Där hittar hon också Tess, Chers bordellmammaaktiga roll som klubbägare.

Tyvärr börjar jag ganska snart fundera över vad Wallmans salonger gör på scenen i just den här nedgångna Los Angelesklubben. 

Burlesquen används mer som ursäkt för att få visa Hollywoodsmala tjejer i utmanande kläder, än som den konstform av upp och nervända ideal och den befriande avklädda skämtsamhet det skulle kunna vara.

På scenen plutar tjejerna med läpparna och i logen bråkar de om eyeliner och om vem som ska stå i rampljuset. Medan klubbägaren försöker hantera en ekonomi hon inte riktigt förstår.

Eyeliner får för övrigt agera symbolen som gör att Ali tror att den söt-heta bartendern, spelad av Cam Gigandet, är bög. Något som såklart inte stämmer och som i vilket fall leder till tvåsamt monogama komplikationer när vänskap mellan man och kvinna ofelbart leder till kärlek.

Ett bröllop i kortkort slutar till och med tvåsamt för Mr One Night Stand: klubbens skräddare, nertonat spelad av Stanley Tucci som tagit med sig sin karaktär från Djävulen bär Prada.

Här finns ingen riktig Bad Guy och inga fördomar hanteras. Alla får varandra och lever ihop, två och två. Räddade såklart av den lantligt naiva och alltid rättrådiga Ali

En film om ett odekadent och "normalt" liv på en burlesqueteater. Med ett par bitiga musikalnummer som det är svårt att sitta still under.

Jag tror Miss Dirty Martini och Dita von Teese hade gjort det här med mycket mer attityd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista