1 av 2
Sven-Eric Liedman är en lysande föreläsare, tycker recensenten. Foto: Scanpix.
2 av 2
Sven-Eric Liedman. Foto: Cato Lein.
recension | litteratur

Debattbok om skolan kommer två dagar för sent

2:22 min

Sven-Eric Liedman straffade ut sig som elev i Kristianstad läroverk. Han vantrivdes och skolkade. Pluggskolan passade honom inte alls, trots att han gillade att plugga. Nöjd blev han först när han fick sitta ifred hemma i prästgården med sina Hermodsbrev. 1957 blev han A-student som privatist, och med tiden professor i idéhistoria vid Göteborgs universitet. Nu har han samlat ett halvt sekels egna lärdomar från båda sidor av katedern i en bok om skolan. Hets! heter den förstås, efter Ingmar Bergmans filmmanus; en annan begåvad skolkare och skolhatare.

Liedmans bok kommer två dagar för sent. Så sent som i onsdags morse kunde oppositionen ha dunkat boken i huvudet på skolminister Jan Björklund: och ropat - du kan dra till Pisa med dina mätningar! Men just i onsdags öppnade Björklund för en bred uppgörelse om skolan, till exempel om betyg och vinster i friskolor. Det är rimligat. Men det är Björklunds skolpolitik som segrat.

Hets! En bok om skolan är som bäst när den tecknar de långa linjerna. Vi börjar i en grundskola i Mesopotamien för 4000 år sedan. En skolgosse kommer för sent, pratar under lektionen, skolkar och är senfärdig med ett skriftligt arbete. På skolfronten, intet nytt. Men utbildningsvolymen har ökat.

I Sverige fanns 1950 20 000 studenter. Bara i Växjö finns det fler idag. I landet mer än 360 000. Det säger sig själv att utbildning devalverats kraftigt. En fil kand är mindre värd än en studentexamen när Liedman var ung.

Liedman diskuterar det klassiska paret utbildning och bildning, om vi lär för skolan eller för livet. Kritiken av mätningsraseriet är han inte ensam om. Filosofen Martha Nussbaum har gett många humanister råg i ryggen i kritiken av ranking av universitet, tidskriftciteringar och tävling i vetenskap - där humaniora alltid drar kortaste strået.

Liedman brinner hetast för utvecklingen på universiteten, där lärarna jagas av byråkratiska formulär, och de stackars studenterna kommer med allt sämre förkunskaper och hjälplöst undrar vad som kommer på tentan? De ska ju mätas och vägas efter resultatet. Han slår ett slag för lärandet som konst.

Det är lätt att hålla med Liedman när han ironiserar över teknikromantiker som reducerat läraren till maskinassistent eller coach. Man pratar om att höja lärarens status. Tja, vi kommer inte att ha råd att höja deras löner så mycket. Kan vi möjligen locka med ett roligare jobb, ett friare jobb?

Sven Eric Liedman är en lysande föreläsare på detta tema, inspirerande men långt ifrån invändningsfri. Tack och lov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista