reportage | Politik

Kulturbryggan ska hitta mer pengar till det nyskapande

Framtidens kultur hade dubbelt så stor budget som Kulturbryggan
3:24 min

Som en del i kultursveriges nya förutsättningar med regeringens reformer finns sedan årsskiftet en ny myndighet som ska ge stöd till nyskapande kultur. Kulturbryggan tar vid efter stiftelsen Framtidens kultur och regeringen vill se att kulturkassan drygas ut med stöd från näringslivet bland annat.

Kulturbryggan har samma uppdrag som sin föregångare hade, att tillhandahålla riskvilligt kapital till nyskapande kulturprojekt. Skillnaderna mellan de två är dels organisatoriska, dels ekonomiska.

Framtidens kultur var en fri och obunden stiftelse med egna pengar. Det anses allmänt vara ett skäl till att verksamheten lyckades. Kulturbryggan däremot har inte samma frihet utan är än så länge en myndighet som letar efter en arbetsform. 

Budgetmässigt hade också Framtidens kultur ungefär dubbelt så mycket som Kulturbryggan får i statliga pengar att dela ut varje år. Regeringen har å andra sidan gett Kulturbryggan i uppdrag att själva få fram 25 miljoner från näringsliv och andra intressenter.

Men detta att få pengar från näringslivet till kulturprojekt har ju visat sig vara ganska svårt, så hur ska Kulturbryggan gå till väga för att lyckas?

Bo-Erik Gyberg är ordförande för kommittén för Kulturbryggan och säger att det nog inte är svårt att få pengar till specifika projekt men att få privata givare att ge en pott pengar som Kulturbryggan kan disponera fritt; det blir en av de stora utmaningarna.

– Gissningsvis tänker vi oss en modell där man göra gemensamma utlysningar med något företag så är tematiskt avgränsat medan Kulturbryggan i övrigt kan arbeta väldigt fritt.

Gyberg förklarar att det kan handla om att hitta ett samarbete med ett företag som kan tänka sig att stötta exempelvis teater.

– Då kan man göra en utlysning som är särskilt inriktad på det området. Det är lättare för ett företag att profilera sig på en sådan tematik än på kultur i största allmänhet, gissar vi.

I maj är det tänkt att man ska kunna söka pengar från Kulturbryggan och innan dess ska hemsidan stå klar liksom referensgrupperna som ska bedöma ansökningarna.

Ett kriterium för att platsa där är att man inte samtidigt sitter i de andra kulturinstitutionernas bedömargrupper. Man söker nytt folk för att lättare kunna leva upp till uppdraget att stödja det verkligt nyskapande.

För att Kulturbryggan ska bli lika framgångsrikt som Framtidens kultur krävs enligt Bo-Erik Gyberg kurage:

– Det innebär att Kulturbryggan måste vara modig. Man får inte vara rädd för misslyckanden. En viktig framgångsfaktor är att det är lätt att ansöka så att vi inte hamnar i en stor tung byråkrati.

Men hur går detta ihop? Vikten av att få lov att misslyckas samtidigt som man ska få fler privata finansiärer som ju rimligtvis borde vilja stödja lyckade projekt och kanske inte har samma uthållighet som de offentliga pengarna traditionellt har haft?

 – Det är alldeles riktigt man kan tänka sig att det är svårt att få finansiärer till riktigt riskfyllda projekt men å andra sidan så vet ju stora delar av näringslivet att om man inte tar några risker så tjänar man ingenting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".