Barbro, Anne och Inga i Hospitalets kök.
Reportage | Teater

Alla är både dårar och läkare på Teater Giljotin

Medicinera alla som är för oppositionella?
2:56 min

På Teater Giljotin i Stockholm kan den som vill kan lägga in sig på mentalsjukhus. Varje helg fram till maj håller man fyrtioåtta timmar långa sessioner under namnet Bli en dåre! där också publiken räknas bland de intagna och läkarna.

På hospitalet är alla patienter också läkare under kvällens gång, och alla läkare patienter. Också publiken får diagnoser och även många verkar något ställda till en början, deltar flera i terapeutiska aktiviteter som ångestlopp och ångestsånger.

Gunilla Röör växlar mellan rollen som överläkare och den försupne men maniske Eric Hermelin som får patienterna att virvla som dervischer. Men också publiken är fascinerande att följa, hur alla börjar prata med varandra över pulversoppan och skogaholmslimpan i köket. En av dem runt bordet berättar om sin upplevelse av att virvla som en dervisch.

– Ju mer jag snurrade, desto mer stilla stod världen. Jag blev alldeles chockad över att jag hade tagit sådana steg, säger Inga som varit i Kunya i Turkiet.

Så plötsligt händer något magiskt, en persisk sångerska går med lugna steg in på Hospitalet och framför en förunderligt vacker sång som fullkomligt fängslar publiken.

Bli en dåre! tar fasta på längtan efter det mystiska och Gunilla Röörs Eric Hermelin citerar Jalal al-din Rumi:

"lämna då ditt förnuft därhän och bli en dåre, så att ditt hjärta förblir friskt och du vid liv ".

Men många patienter har betydligt svårare trauman och diagnoser än Hermelin. Andrea Edwards Klara har utsatts för incest och är en hetsig, rasande patient, avlägset släkt med Lisbeth Salander. Och när Hanna Lekander läggs i bälte är det uppenbart en fortsättning på den kritik mot psykiatrin som Anna Odell fört fram.

Föreställningen ifrågasätter på flera sätt dagens psykiatri. För vad innebär egentligen en diagnos som "oppositional defiant disorder"? Ska man medicinera alla som är för oppositionella? Och om vi bestämmer oss för att medicinera alla barn med adhd, förlorar vi för alltid chansen att få se en ny Mozart?

Men även om Bli en dåre! kastar sig ut i smärta och ångest slutar i alla fall fredagskvällen med att överläkaren vaggar in hela Hospitalet i en kärleksfull vaggsång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".