1 av 2
Fredrik Lindström och Henrik Schyffert i Ljust och Fräscht.
2 av 2
recension | teater

Urban hembygdssatir med Schyffert & Lindström

"Det är roliga timmen i lyxformat".
2:47 min

Ingen har väl kunnat missa att Henrik Schyffert och Fredrik Lindström gjort en krogshow ihop. Ljust & Fräscht har de kallat den, en hembygdssatir skulle man kunna säga, med boende och livsstil som tema. I helgen var det premiär på Berns i Stockholm.

De har hoppat över teppanyakihällen i sin show, herrarna Lindström och Schyffert. Ett klokt val. För vad jag tror, det är att reportaget i Dagens Nyheter med teppanyakiparet helt enkelt sände fel signaler.

De två framstod bara som sorgliga, alldeles för unga för att sitta i en tom tråkperfekt våning. Själva idén med inredningsfascismen är ju att stöka till bara lagom i det fixade för att skapa en illusion av att just så här borde livet levas.

Däri ligger lockelsen och det är den som Lindström och Schyffert undersöker; samma sak som Hanna Hellqvist sysslar med på tv just nu: jakten på lyckan.

Och även om Ljust & Fräscht är begränsad till ett litet, litet hörn av världen, Stockholms bostadsmarknad, så lyckas Lindström med sin svada och energi och Schyffert med sin mer prövande stil göra precis vad de vill med just detta. En klyftig och rolig show.

De bor bokstavligen i ämnet, i likadana snygga grå kostymer. Schyffert överväger en flytt, väl medveten om att han själv är en del av flyttlasset. Problemen följer med.

Men han vill att det ska gååå, som han får bröla i showens slutnummer när kostymen blivit vit och Lindström satt sig bakom trumsetet.

Annars känns allt igen, alla iakttagelser är bekanta, men de blir delvis nya när de drivs ett steg till. Som till exempel när de ska komma på någonting som kunde vara originellt på riktigt i denna tid av kollektiv originalitet. Jo, Per Nuder-citat i grisblod på väggen, det vore eget.

Och sen är det en ljuvlig bild när de frammanar bilden av det där stora blanka köket, vår tids finrum, och hur vi samtidigt som vi lägger allt mer pengar på kök, lagar allt mindre mat i dem. Men hur vi ändå  sitter där och väntar och längtar efter det där livet som ska svepa in med skrattande klungor av vänner. Och helst en och annan Skagen-målare bland dem.

Sen, ska det ske. Sen. Som levde vi alla i en tid där vi tappat förhållandet till nuet. Ja, alla vi i detta lilla, lilla hörn av världen som är Stockholm...

Det är lite av roliga timmen i lyxformat över det hela. De två skojiga killarna som kan göra vad som helst - alla älskar dem. Gillestugekillar. Men att de vill någonting med sin Ljust och Fräscht, det känns.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".