Bengt Toll, tf vd för SFI.
Reportage | Film

Filminstitutet startar om på nytt med filmavtalet

"Ut ur filmutredningen kom i princip ingenting"
1:56 min

Just nu pågår Göteborgs filmfestival för fullt med filmer och celebra gäster från all världens hörn. Men parallellt pågår det även seminarier, och traditionsenligt var Svenska filminstitutet först ut på seminarieprogrammet. För ett år sedan presenterade dåvarande vd:n Cissi Elwin filminstitutets remissvar till den då nypublicerade filmutredningen, men vad har hänt sen dess?

Bengt Toll är tillförordnad vd på Svenska filminstitutet och menar att det senaste året inte riktigt blev som man tänkt.

– Ut ur filmutredningen kom i princip ingenting, utan det blev ett ganska trist vakuum, tror jag för alla. Vi har fått göra ett omtag och bestämt oss för att vi måste ta en mer aktiv roll i arbetet med ett nytt filmavtal, säger Bengt Toll.

Därför presenterade Bengt Toll och Svenska Filminstitutet på lördagen några punkter de tycker måste finnas med när det nya avtalet träder i kraft 2013. Den viktigaste punkten som filmutredningen inte behandlade är att alla som på något sätt visar film bör vara med och betala. För som det brukar sägas saknas det 100 miljoner kronor i svensk film, och Bengt Toll menar att de pengarna kan man få in genom att inkludera till exempel bredbandsoperatörer i det nya avtalet. Svårigheterna ligger i hur man ska gå till väga.

– Jag är ganska övertygad om att man måste göra det på frivilligt vis. Och då får man väl locka dem. Vad vill en internetleverantör ha som kan sälja tjänster till publiken, jo det är ny film. Så då får vi väl försöka kompromissa där på något sätt, säger Bengt Toll.

Snart går förhandlingarna om hur Sveriges framtida filmpolitik ska se ut in i skarpt läge. Hela filmsverige väntar på en lösning på finansieringen och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth lovade i fredagens invigningstal på filmfestivalen att regeringen snart kommer att utse en förhandlare. Hon berättade också att ambitionen är att en finansieringsmodell ska stå klar om lite mindre än ett år, årsskiftet 2011-2012.

Men vilken modell det blir, är alltså fortfarande oklart. Och filminstitutets Bengt Toll menar att det senaste året blivit än mer tydligt att den helstatliga filmpolitik som filmutredningen föreslog, inte är realistisk med nuvarande regering.

– Man ska inte glömma att det var inte mer än ett par veckor sedan som kulturdepartementets sakkunniga kallade alla som sysslar med kultur och får statliga offentliga medel för det för "otacksamma bidragsgivare". Och med den hållningen tror vi mer på ett avtal, säger Bengt Toll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".