Svensk film prisad på Sundance

Den svenska dokumentärfilmen "The black power mixtape 1967-1975" har vunnit pris på Sundancefestivalen. Filmen av Göran Hugo Olsson prisades för bästa klippning, The World Cinema Documentary Editing Award.

Göran Hugo Olsson har byggt filmen på intervjuer hämtade ur SVT:s arkiv med företrädare för den amerikanska black power-rörelsen under åren 1967-1975. Arkivbilderna har sedan kombinerats med nygjorda intervjuer.

Sundancefestivalen är en av världens viktigaste filmfestivaler, med betoning på independentfilmer. "The black power mixtape" har klippts av Göran Hugo Olsson själ och Hanna Lejonqvist.

Huvudpriset på Sundancefestivalen gick till "Like crazy" av Drake Doremus, en berättelse om ett brittiskt-amerikanskt kärlekspar som tvingas leva åtskilda. Dokumentärpriset gick till "How to die in Oregon" av Peter Richardson, som smärtsamt nära skildrar dödshjälp.

TT Spektra


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".