nyheter | politik

Kulturpolitiken debatterades i 30-års perspektiv

"Vi måste lämna slitna byggnader i staden till konstnärer att verka i"
2:33 min

Vilken roll ska kulturen spela i Sverige om 30 år? Och hur vill vi utvecklas fram till 2040? De frågorna diskuterades i måndags på en konferens som Swecult arrangerade med utgångspunkt i boken Framtiden är nu. Ingrid Elam, som är ordförande i Konstnärsnämnden, var en av deltagarna och hon tycker att det måste finnas en skillnad mellan kulturpolitik och konstpolitik om både konsten och kulturen ska kunna utvecklas.

– Framför allt är det viktigt att skilja på kultur- och konstpolitik. Kulturpolitik ska vara i medborgarnas intresse men konstpolitiken behöver inte gynna medborgarna utan den ska kunna göra vad den vill, till och med vara odemokratisk.

En av de frågorna som diskuterades mest var hur kvalitetskultur ska kunna stå sig i konkurrensen med en växande amatörkultur och en ekonomiskt stark masskultur.

– Det gör att spetskulturen, avantgardet, den syns inte i allt brus. Man måste släppa fram det som inte är så brett, inte bara fin konst, utan också andra kulturer och inte bara svensk medelklass, säger Ingrid Elam.

Men kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tror inte att kvalitetskulturen kommer trängas ut av amatörkulturen och populärkulturen. Precis som inom idrotten tror hon att den breda kulturen och spetskulturen behöver varandra.

– Där talar man med en självklarhet om kopplingen mellan bredd och elit, säger hon.

Evelina Wahlqvist som är medskribent till Framtiden är nu, tror också att stadsbyggnadsplanering och bostadsfrågor kommer vara avgörande för framtidens kultur. Och det är inte nya kulturhus som behövs.

– Vi behöver också lämna slitna äldre byggnader i staden och vara försiktiga med att uppdatera alla utrymme in staden för mycket. För att konstnärer tenderar att vilja omdana sin närmiljö också, säger hon.

Med ett 30-års perspektiv hoppas Ingrid Elam att vi kommer få kulturpolitiker som intresserar sig mer för sakfrågor och innehåll, även om det också med för vissa risker.

– Svensk kulturpolitik är otroligt administrativ men man måste också vara intresserad av innehållet. Det kan leda väldigt fel. I Danmark är man väldigt intresserad av innehållet, men om man bara leder fram majoritetskulturen kan det leda väldigt fel. Men det betyder inte att man slutar intressera sig för innehållsfrågor.

Behöver vi mer visionära och kvalitetskunniga kulturpolitiker?

– Absolut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".